Zmajevi se okupljaju danas: Počinje "popravni" za plasman na EURO

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se danas na Ilidži kako bi se u naredna tri dana pokušala što bolje pripremiti za polufinalni susret baraža za plasman na Evropsko prvenstvo protiv selekcije Sjeverne Irske.

Brojne povrede desetkovale su roster na koji je prvobitno računao selektor Zmajeva Dušan Bajević. Prvo je opao stoperski dvojac Toni Šunjić - Adnan Kovačević, potom je nakon teške povrede postalo jasno da iskusni bh. stručnjak neće moći računati ni na Ermina Bičakčića. Neće biti ni Eldara Ćivića, a zbog loma lisne kosti otpao je i Elvir Koljić, dok je Haris Duljević pozitivan na koranavirus. On bi danas trebao obaviti još jedno testiranje, ukoliko nalaz bude negativan, on bi se sa zakašnjenjem mogao priključiti pripremama reprezentacije.

Naknadne pozive Bajević je bio primoran uputiti Dini Hotiću (Cercle Brugge), Bojanu Nastiću (BATE Borisov) i Milanu Đuriću (Salernitana), a vremena do susreta koji se 8. oktobra igra na stadionu Grbavica nije ostalo mnogo. Dobra vijest za naš nacionalni tim je da se vraća Miralem Pjanič, kojeg zbog koronavirusa nije bilo u uvodnim susretima nove sezone Lige nacija protiv Italije i Poljske.

Samo tri dana nakon susreta sa Sjevernom Irskom na Grbavici, koji je najvažniji za našu reprezentaciju, najbolji bh. fudbaleri će na Bilinom polju u trećem kolu Lige nacija ugostiti Holandiju, a zatim ih 14. oktobra na stadionu Mijeski u Wroclawu očekuje duel protiv Poljske.

O važnosti susreta sa Sjevernom Irskom, kojeg je pandemija koronavirusa itekako odgodila, ne treba previše govoriti. Pobjeda nad selekcijom protiv koje smo slavili u dva navrata premijernog izdanja Lige nacija vodi nas u finale baraža i daje nam priliku za popravni ispit kada je riječ o plasman na kontinentalni šampionat u čijim smo kvalifikacijama totalno podbacili.

Uz manja kašnjenje na okupljanju naše selekcije trebali bi se pojaviti: Ibrahim Šehić, Asmir Begović, Jasmin Burić, Kenan Pirić (golmani), Bojan Nastić, Siniša Saničanin, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Branimir Cipetić, Darko Todorović, Advan Kadušić (odbrana), Rade Krunić, Stjepan Lončar, Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Amir Hadžiahmetović, Amer Gojak, Deni Milošević, Haris Hajradinović, Dino Hotić, Benjamin Tatar (vezni red), Miroslav Stevanović, Haris Duljević, Edin Džeko, Armin Hodžić, Edin Višća, Milan Đurić, Smail Prevljak (napad).

Na sastanku koji je protekle sedmice održan na stadionu Grbavica, precizirani su detalji oko povratka gledalaca na utakmice koje reprezentacija BiH igra 8. oktobra sa Sjevernom Irskom i tri dana kasnije protiv Holandije, a zaključeno je da se omogući djelimično prisustvo gledalaca na ovim susretima uz striktno poštovanje "UEFA-inih minimalnih zdravstvenih i higijenskih uvjeta za povratak gledalaca", te uz obaveznu primjenu zdravstvenih i sigurnosnih mjera koje zahtijevaju lokalne vlasti. Ukupan broj dostupnih ulaznica neće biti veći 2000.

Faktor

Vezano: