Mujić: Dobro organiziran poštanski sistem znak je jake države

Dobro organiziran poštanski sistem znak je sigurne države, jake vladavine prava i sigurnosti koju bi svaki građanin trebao imati u institucije države.

Povodom Svjetskog dana pošta, Mirsad Mujić, generalni direktor ''BH Pošte'', osvrnuo se na rezultate koje su ostvarili u proteklom periodu.

- Po čemu ćete u poslovnom smislu pamtiti ovu godinu, uvjeti su bili komplicirani, konkurencija nije baš uvijek lojalna. Kako ste uspjeli zadržati i potvrditi ulogu lidera u ovoj oblasti u BiH?

Mujić: Pošta u BiH ima dugu i uspješnu historiju, ali to ne znači da smo statični i da ne hvatamo korak s vremenima u kojima radimo. Ponosni smo što je pošta uvijek bila nit koja povezuje ljude u BiH i što još ljudi imaju veliko povjerenje u ''BH Poštu''. Drago mi je što naši sugrađani znaju da se mogu osloniti na nas, ali i strani klijenti. Što se tiče konkurencije, ne bih to komentirao. Mi radimo svoj posao i svojim poslovanjem i rezultatima pokazujemo šta možemo i koliko smo dobri u svom poslu. Ja se nadam da smo mi, svojim aktivnostima, pozitivna konkurencija, s kojom će se i ostali takmičiti u ispostavljanju što bolje usluge, uvođenju novih usluga, kako bi mogli konkurirati nama.

- Šta su najveće prepreke s kojima se susrećete u radu, u postizanju još boljih rezultata?

Mujić: Mislim da je to nedostatak centralnog logističkog centra, koji je ovakvoj organizaciji, kao što je ''BH Pošta'', itekako potreban. Već neko vrijeme planiramo ovaj projekt. Nadamo se da ćemo iduće godine ući u realizaciju. Drugi segment je trenutna legislativa, koja je dobra, u koraku s vremenom i prati naše poslovanje. No, na papiru jedno, u stvarnosti drugo, nedostaju mehanizmi za provođenje odluka. Mislim da bi svi veliki poštanski operateri, ''Pošte Srpske'' AD Banja Luka, ''Hrvatska pošta'' d.o.o. Mostar i ''BH Pošte'' mogli dati dragocjeni doprinos razvoju mehanizama koji zagovaraju poslovanje po zakonu i osigurati da se naša ekspertiza i iskustvo uzmu u obzir.

- Tradicionalne poštanske usluge polako nestaju, ali sigurno s Vaše tačke gledišta, to nije tako. Nove tehnologije uz tradiciju mogu dati novi uspjeh…

Mujić: Sigurno. Svi volimo dobiti pismo, razglednicu, drago nam je kad nas se neko sjeti, kad vidimo poštara kako dolazi. Kao što sam već rekao, iako tradicionalan biznis, moderni poštanski sistem je itekako moderan, zahtijeva stalno usavršavanje, stalno uvođenje novih usluga i unapređenje postojećih.

- „BH Pošta“ je kompanija koja nosi predznak države Bosne i Hercegovine. I u simboličkom smislu to je veoma važno. Možete li, baš u tom smislu, govoriti o važnosti kompanije na čijem ste čelu?

Mujić: Naša zemlja se, s pravom, naziva raskrsnica Istoka i Zapada, pa svjedočenja o poštanskom saobraćaju na našoj teritoriju sežu čak iz rimskog doba. Prva pošiljka sa žigom, simbolom BiH, poslana je još 1813. godine, poštanski željeznički saobraćaj je bio pokretač brojnih društvenih i poslovnih promjena, a da ne spominjem koliko je pošta bila važna u periodu 90-ih. Pošta i javni servis su dvije okosnice svake države. Dobro organiziran poštanski sistem znak je sigurne države, jake vladavine prava i sigurnosti koju bi svaki građanin trebao imati u institucije države.

- Širom svijeta 9. oktobar obilježen je kao Svjetski dan pošta. Ibosanskohercegovačka pošta već godinama, tradicionalno, simbolično obilježava ovaj datum. Kako je on biti obilježen ove godine, kakvu poruku se šalje iz svi BiH?

Mujić: Svake godine ''BH Pošta'' obilježi ovaj dan drugačije, ali svake godine jedna crta je zajednička svim obilježavanjima: mi smo društveno odgovorna kompanija i svojim aktivnostima nastojimo djelovati u onim domenama za koje procijenimo da bi mogli imati najviše koristi, kao što su obrazovanje, nauka, kultura i sport.

Ove godine tradicionalno takmičenje za najljepše pismo, koje se održava 47. put među mladima u BiH, ponovo je pokazalo ljepotu, pamet, nadu i želje koje mladi ove države polažu u svoj život na ovim prostorima. Uz ovo, imali smo događaj u prostorijama Glavnog ureda u Sarajevu, naravno, uz poštivanja svih higijensko-zaštitnih mjera, gdje su pobjednicima takmičenja uručene nagrade.

Novum.ba/Vijesti.ba

Vezano: