Vranica, najviša planina Srednje Bosne

Planina Vranica dolazi spada u stara gorja, za razliku od Dinarida. To je najpoznatija rudna planina BiH, još od rimskog perioda. Na njoj su se kroz burnu historiju Bosne nalazili rudnici zlata i drugih plemenitih, u to vrijeme cijenjenih metala i minerala.

Planina je smještena između gradova Uskoplja/Gornjeg Vakufa na zapadu i plodne Uskopaljske doline na zapadu, te Fojnice na istoku. Kako se nalazi u centralnom dijelu BiH, predstavlja i razvođe između rijeka Vrbasa i Bosne s jedne strane i Neretve s druge strane.

Planina je izrazito bogata površinskim vodama, te postoje brojni izvori visoko u planini. Posebnu vrijednost planini daje poznato Prokoško jezero. Kada govorimo o hidrologiji, ne smije se zanemariti da na Vranici izvire nekoliko značajnih rijeka, poput Vrbasa ili Ragalske rijeke i Željeznice koje kasnije kod Fojnice grade Fojničku rijeku, a s druge strane tu su i brojne pritoke Neretvice.

Vranica zaista predstavlja jednu od najljepših planina Bosne i Hercegovine. Pored odličnih planinarskih ruta Vranica nudi i sjajne staze za planinski biciklizam, paragliding i još mnogo toga.


Projekt finansira Fond za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: