Kiseljak: Održan okrugli sto o ekologiji

U organizaciji Udruženja građana „Novum“ održan je “Okrugli sto” o ekologiji, a koji je realizovan u okviru projekta “ECO Echo”. Događaj je odražan u restoranu „Orijent“ u Kiseljaku, a istom su prisustvovali predsjednici udruženja sa područja SBK, kao i aktivisti koji neprestalno ulažu napore u cilju razvijanja ekološke svijesti društva.

Kroz predavanje na temu „Značaj ekoloških udruženja u službi zaštite životne sredine“ prisutnim se obratila profesorica Nela Mušanović koja je predstavila značaj djelovanja ekoloških udruženja za zaštitu okoliša, te iznijela cijeli niz ekoloških problema kao i prijedloga za njihovo rješavanje.

Iako su predavači na ovom događaju kako navodi voditeljica projekta „ECO Echo“, Alma Bešić, trebale biti još i doktorica ekoloških nauka Nedžada Tolja, te Emina Nuhić iz Kiseljaka, zbog posljedica uzrokovanih trenutnom epidemiološkom situacijom ova predavanja su, nažalost, otkazana.

Koordinator projekta „ECO Echo“ se također obratio prisutnima, te je predstavio aktivnosti projekta, ali i zajedničke aktivnosti koje su realizovane u saradnji većeg broja Udruženja, kroz zajedničko djelovanje na polju zaštite životne sredine. Nakon održanog predavanja prisutni su imali priliku da pojedinačno predstave rad svojih Udruženja kao i aktivnosti koje su realizovali tokom 2019. godine, te da istaknu goruće ekološke probleme u svojim općinama.

Kao jedan od najvećih problema istakla se slabo razvijena ekološka svijest mladih, te nepostojanje kaznenih mjera za ekološke prekršaje. Nakon predavanja prisutnim su uručene i zahvalnice, a u prijatnoj, radnoj atmosferi izneseni su i konstruktivni prijedlozi, nove ideje, kao i planirane aktivnosti u cilju rješavanja navedenih problema. Kada su u pitanju ilegalna odlagališta otpada, prisutni predsjednici Udruženja su jednoglasno iznijeli mišljenje kako uprkos značajnom broju aktivista koji djeluju u okviru Udruženja nije moguće ostvariti ekološki napredak bez aktivne saradnje sa inspekcijskim organima, koji će provoditi zakonske procedure kažnjavanja ekološki neosvještenih građana.

Novum.ba

Vezano: