INTERVJU/Direktor Merhemić: Najljepši rad je rad sa učenicima, a najbolje je ulagati u obrazovanje

Nermin Merhemić direktor je OŠ "Kiseljak 1", u Kiseljaku ali i šire poznat kao čovjek koji sa mnogo truda, volje i ljubavi svakodnevno radi svoj posao, želeći tim doprinijeti dobrobiti društva i zajednice u kojoj živi.

O školi, projektima te planovima za budućnost, razgovarali smo sa direktorom Merhemićem.

Novum.ba: Gospodine Merhemiću već dugo ste na čelu osnovne škole „Kiseljak 1“, dokazali ste da upješno i sa zadovoljstvom obnašate tu funkciju, šta Vam je najveći motiv za to?

Direktor Merhemić: Da bi ste nešto radili uspješno morate to iskreno voljeti, i svaki posao koji radim nastojim da radim temeljito, uporno i sa velikom emptijom. Najljepši rad je rad sa učenicima, najbolje ulaganje je ulaganje u obrazovanje. Ulagati u obrazovanje učenika, stvarati im bolje i ljepše uslove je nešto posebno, ispunjava čovjekovu dušu. A svaki preuzeti emanet/povjerenje je obaveza i kod naroda i kod dragog Boga. Ukazano povjerenje da stvaramo bolje uslove našim učenicima je poseban i na tom putu ako Bog da neću se umoriti niti posustati.

Novum.ba: Koliko učenika ima vaša škola, kažite nam kakvu saradnju imate sa nastavnim osobljem ali i sa roditeljima učenika?

Direktor Merhemić: OŠ „Kiseljak 1“ je jedna od većih škola u SBK, broji 823 učenika, raspoređena u 48 odjeljenja, u 4 fizički odvojene zgrade. Trenutno ima 106 uposlenih. S ponosom i velikim zadovoljstvom mogu istaći da je saradnja sa zaposlenicima odlična, mogu slobodno reći da ne može biti bolja, zaista smo kao jedna velika porodica. Škola ima odličnu saradnju, nastavnici su ti koji svakodnevno komuniciraju sa roditeljima, uz njihovo razumjevanje i podršku nastojimo da našim učenima bude ljepše, bolje, sigurnije, da se osjećaju sigurno, sretno i zadovoljno.

Novum.ba: Sigurno se u svom poslu susrećete i sa nizom problema, koji su najveći?

Direktor Merhemić: Koliko god nastojali da sve funkcioniše besprijekorno, problema je bilo mnogo a nastojali smo da ih je sve manje i manje.

Naša škola je povratnička škola, na samom početku je bio problem, s prostorom, s namještajem, sredstvima i mnogo drugoga što je zahvatilo mnoge povratnike. Nažalost da bi stvarali bolje uslove morali smo dva puta izaći na ulicu da bi se našim učenicima omogućili bolji uslovi. To su zasita teški trenuci kada djeca moraju sa svojim roditeljima na ulicu da bi svoja zagarantovana prava ostvarili.

Kada sve krene bolje, ljepše i sretnije za naše učenike desi nam se svjetski problem a to je pandemija koronavirusa koji je naše učenike na početku marta vratio iz školskih klupa. Vratili smo se u septembru ali u potpuno drugačijem ambijentu, i virus nam svakodnevno pravi problem u kvalitenom izvođenju nastavnog procesa. Nažalost početak ove školske godine je zaista težak jer smo izgubili dvoje naših zapsolenika rahmetli učitelja Hikmeta Murtića i našu radnicu na održavanju čistoće rahmetli Sabriju Mustajbegović. To su posebno teški trenuci.

Novum.ba: Uradili ste niz projekata, kažite nam na šta ste posebno ponosni?

Direktor Merhemić: Ponosan sam što je škola postala jedna velika porodica i to je zasluga svih uposlenika škole. Svima je stalo da našim učenicima bude lijepo, sigurno, da djeca vole školu i da su sretna. Uz uspjehe naših učenika koji su na prvom mjestu, posebno sam zadovoljan što se izgled i enterijera i eksterijera iz godine u godinu mijenja na školskim zgradama. PŠ Bilalovac koja je imala loše uslove, bila pred zatvaranjem sada je jedna od ljepših škola. Promjenjena stolarije, krovne konstrukcije, uređenje fasada, podova i mnogo drugog na svim zgradama je iz dana u dan sve bolja. A posebno ističemo da problem s prostorom i salom je krenuo sa realizacijom i na to smo posebno ponosni. Problem star 18 godina s nedostatkom prostora u Kiseljaku i najveći problem koji smo imali sa neodstatkom sale od ove godine je već uveliko riješen. Učenici će od slijedeće godine imati više prostora i salu za održavanje tjelesnog odgoja. A na što smo još posebni da smo mnogo uložili u pokretanje isturenih odjeljenja SMŠ Zijah Dizdarević u Kiseljaku. Danas ta škola ima 13 odjeljenja.

Novum.ba: Da bi uspješno realizovani zacrtane projekte morate imati i pomoć, ko najviše pomaže u radu osnovnoj školi „Kiseljak 1“?

Direktor Merhemić: Podrška roditelja, nastavnika i Uprave škole je od velikog značaja. Ali da bi našim učenicima omogućili bolje uslove posebnu podršku smo osjetili od naših predstavnika od općine, kantona, države.

Da bi sve ovo izgradili, izmjenili, uslove poboljšali pomogli su nam mnogi, al ističemo predstavnike OO SDA Kiseljak, na čelu sa predsjednikom Japaur Asmerom, kojoj je zaista stalo da naši učenici imaju bolje uslove. Nesebičnu podršku u ovim projektima nam pruža delegat u Skupštini SBK i u Domu Naroda FBiH Elvedin Mušanović, generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, premijer Vlade SBK Tahir Lendo, ministar Edin Ramić, premijer Federacije Fadil Novalić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a zahvalni smo i Općini Kiseljak koja nam pomaže u ostvarenju boljih uslova, jedan od vijećnika je uložio svoj paušal da bi se uradila fasada PŠ Bilalovac, također sam zahvalan na podršci glavnom imamu Kenan ef. Bajriću koji mi je pomogao da dobijemo donaciju školskog namještaja, klupe i stolice za sve učenike od turske agencije Tika. Kad se ruke slože, uspjeh je zagarantovan.

Novum.ba: Vaši planovi za budućnost, šta bi bilo najveće ostvarenje za Vas kada je u pitanju škola „Kiseljak 1“?

Direktor Merhemić: Ako Bog da još mnogo je posla pred nama.

Prva i najveća želja mi je da sačuvamo zdravlje učenika, roditelja, zaposlenika. Pored toga, završetak dogradnje školske zgrade i izgradnja sale u Kiseljaku. Da završimo utopljavanje Centralne zgrade, i da učenicima omogućimo sve da imaju uslove za školovanje dostojne djeteta 21.vijeka.

Novum.ba

Vezano: