dr.Amina Selman-Softić: Novembar, mjesec borbe protiv karcinoma prostate i testisa

Svakog novembra međunarodni pokret 'Movembar' stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove, s ciljem širenja svijesti o tipično muškim bolestima.

Upravo o ovoj temi smo razgovarali sa doktoricom Aminom Selman-Softić, uposlenicom Doma zdravlja Kiseljak.

Novum.ba: Koliko je ovaj pokret uopće zastupljen u BiH?

dr.Amina: Ovaj pokret nastao je 2003. godine u Australiji u želji da se skrene pažnja muškarcima da vode brigu o svome zdravlju. Ono što je oktobar za žene, to je novembar za muškarce. Oktobar se obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke a novembar, od te 2003.godine obilježava se kao mjesec borbe protiv karcinoma prostate i testisa.

Moram priznati da je oktobar “zapaženiji” od novembra te da kod nas još uvijek pokret “Movembar” nije zaživio onako kako bi trebalo da jeste.

 

Novum.ba: Koje su to najčešće vrste bolesti od kojih obolijevaju muškarci i kako ih zapravo mogu spriječiti ?

dr.Amina: Kao i žene, i muškarci najčešće obolijevaju i umiru od kardiovaskularnih oboljenja. Drugo neslavno mjesto uzroka smrtnosti zauzimaju maligna oboljenja. Muškarci najčešće obolijevaju od karcinoma pluća, a na drugom mjestu je karcinom prostate.

Zadnjih godina je broj oboljelih od karcinoma prostate, nažalost, u porastu. Pravovremeno otkrivanje i pravovremena terapija su ključ borbe i protiv ove opake bolesti.

 

Novum.ba: Nažalost, kod nas još uvijek vlada mišljenje da muškarci moraju biti jaki i da ‘’nikada nisu bolesni’’ zbog čega ne odlaze na vrijeme liječniku, koji su to simptomi bolesti na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju i kada na koji pregled otići, odnosno u kojem periodu života se preporučuju određeni preventivni pregledi?

dr. Amina: Moram da kažem da su se u zadnje vrijeme, bar iz ugla moga zapažanja, stavovi muškaraca počeli mjenjati. Nisu više tegobe vezane za ova oboljenja tabu tema. Naravno sada su nam dostupne i dijagnostičke metode kojima se blagovremeno može otkriti i na vrijeme liječiti karcinom prostate. Konkretno, u našem domu zdravlja u Kiseljaku već neko vrijeme se može uraditi jedan od parametara koji pokazuje stanje prostate, a to je PSA (prostata specifični antigen-bjelančevina koju stvaraju ćelije prostate).

Svakom muškarcu starijem od 40 godina se bar jednom godišnje preporučuje da uradi PSA. To je ujedno i skrining za karcinom prostate. Pored ovoga nalaza svakako da je bitan i samopregled. Svaka promjena koja se palpira u regiji testisa, te sve promjene u vidu otežanog i učestalog mokrenja, bolnog mokrenja, zahtjevaju odlazak kod ljekara, kod urologa, da se na vrijeme adekvatno zbrinjavaju.

Novum.ba: Na koji način muškarci mogu poboljšati svoje zdravlje, djelovati preventivno, te smanjiti mogućnost oboljevanja?

dr.Amina: Zdrav način života je prevencija svih oboljenja. Zdrav način ishrane, izbjegavanje ljute, pretjerano začinjene hrane, gaziranih pića, pušenja, alkohola je svakako glavna preporuka svih urologa pacijentima koji se jave zbog određenih problema sa prostatom. Sve ove preporuke su ujedno i preventivne.

 

Novum.ba: I za kraj, jedno pitanje vezao za koronavirus. Možete li nam reći, ko češće oboljeva od koronavirusa u BiH, žene ili muškarci i zašto?

dr-Amina: U suštini, i žene i muškarci se skoro, pa u pojednakom broju inficiraju ovim virusom. Stopa smrtnosti je nešto veća kod muškaraca. Razlog zašto više muškarci umiru još nije baš najjasniji. Pojedina ispitivanja su dokazala da žene imaju bolji i brži imunološki odgovor, te se bolje izbore protiv skoro svih respiratornih virusa, u odnosu na muškarce. Vjerovatno je to jedan od razloga zašto je smrtnost od posljedica koronavirusa veća kod muškaraca. Nažalost, žene zbog tog bržeg i jačeg imunološkog odgovora više obolijevaju od autoimunih bolesti. Skoro 80% oboljelih od autoimunih bolesti su žene.

Novum.ba

Vezano: