Jednostavni načini kako da doprinesemo očuvanju životne sredine

Ljudi su egoistični i misle samo na sebe. Zato i ne uspijevaju nastojanja malobrojnih građana i organizacija da zaštite životnu sredinu i da spase to što se još može spasiti.

Upravo taj egoizam bi trebalo da bude razlog da svako od nas, pojedinačno i organizovano, učini nešto da zaštiti okoliš, jer u suprotnom ubrzo nećemo više postojati. Na to nas upozoravaju zemljotresi, tajfuni, kiše i ostale prirodne katastrofe, kao i nepostojanje godišnjih doba.

Postoji bezbroj načina da doprinesemo zaštiti životne sredine, a Novum.ba predstavlja nekoliko najjednostavnijih načina da iz svog doma doprinesete očuvanju planete:

1. UPOTREBA VODE

Obratite pažnju o tome koliko i kako koristite vodu, jer male (možda i neznatne) stvari mogu da naprave veliku razliku. Svaki put kad perete zube zatvorite česmu, kad ste u mogućnosti perite stvari u hladnoj vodi...

2. RECIKLIRANJE

Reciklirajte. Možete pomoći u smanjenju zagađenja samo ako konzervu stavite u različitu kantu.

Kako otkriva Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a otkriva, kad bi firma od 7.000 zaposlenih reciklirala sav papirni otpad tokom godine, to bi bilo ekvivalentno 400 automobila manje na putevima. 

3. OSTAVITE AUTOMOBIL KOD KUĆE

Kada biste samo dva puta dnevno ostavili automobil kod kuće, smanjili biste emisiju gasova staklene bašte u proseku za 720 kg godišnje. 

Umjesto automobila, vozite bicikl do posla ili prošetajte (ukoliko udaljenost posla od kuće nije prevelika). Smanjićete zagađenost zraka. sagorjeti kalorije i poboljšati vaše zdravlje.

4. ENERGETSKA EFIKASNOST

Učinite vaš dom energetski efikasnijim i uštedite novac. Očistite vazdušne filtere na klimi, tako da sistem ne mora da radi prekovremeno. Kako ne biste trošili energiju kad niste kod kuće, uzmite programski termostat. Isključite svjetlo kad niste u sobi, a uređaje koje ne koristite isključite iz struje.

5. ISKORISTITE PLASTIČNE KESE

U svjetskom moru se nalazi više od pet triliona komada plastike, a u to spadaju naravno i plastične kese. Ako već koristite plastične kese, ne morate svaki put da uzimate novu u prodavnici, već iskoristite neku koju već imate.

6. MISLITE O PČELAMA

Pčele su veoma važne za ekosistem, ali njihov broj stalno opada. Možete im pomoći tako što ćete svoju baštu učiniti prijateljskim okruženjem za pčele biljkama poput lavande, ruža, suncokreta i geranijuma.


Projekt je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

 


Novum.ba

Vezano: