Delegacija UNDP-a u SMŠ "Zijah Dizdarević"

SMŠ Zijah Dizdarević su posjetili predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Delegaciju je primio direktor Samir Kučuk, a tom prilikom se razgovaralo o poboljšanju energetske efikasnosti objekta škole.

Predstavnici UNDP-a upoznali su direktora da će ova škola biti dio analize u svrhu identifikacije optimalnog seta objekata za pilotiranje ESCI financijskog mehanizma za energetsku efikasnost na javnim objektima u našem kantonu u okviru projekta "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu niskokarbonskog urbanog razvoja".

Projekat "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu niskokarbonskog urbanog razvoja" finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP. Realizira se u saradnji i uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša, usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije. Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskokarbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Novum.ba

Vezano: