Obilježen 22. februar/veljača Dan općine Jajce

Grad Jajce obilježava 625. godina od prvog pisanog pominjanja u Povelji iz dubrovačkog arhiva. A grad čine njegovi ljudi, koji su, gradili i stvarali ovo što danas imamo – jedan od najljepših gradova u našoj Bosni i Hercegovini koji se uzdiže na obalama rijeka Vrbasa i Plive. Grad svjetla, kamena i vode, muzej pod vedrim nebom, grad sa 30 nacionalnih spomenika, veličanstveni vodopad koji ukrašava sam centar grada. I baš ta jedinstvenost ponos je koji u srcu nosi svaki Jajčanin, ma gdje on bio, ali i obaveza svih nas da ljubomorno čuvamo našu istoriju i njegujemo ono što je priroda poklonila ovom gradu.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja jučer je u Jajcu skromno i dostojanstveno obilježen 22. februar/veljača Dan općine Jajce. Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma ove godine je, zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, organizovana u drugačijim okolnostima i bez brojnih popratnih sadržaja.
U okviru obilježavanja Dana Općine Jajce položeno je cvijeće na Spomen fontanu oslobodiocima Jajca i Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca.

Novum.ba

Vezano: