Vijeće ministara usvojilo odluke neohodne za nabavku vakcina protiv COVID-19

Na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine.

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavci vakcina - "Commitment agreement-committed purchase arrangement" između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Odobren je, kako dodaju, Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da vakcina AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covaxa koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

- Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (COVID-19) kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza - naveli su iz Ministarstva.

Ovim su, ističu, ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru COVAX mehanizma.

- Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18. 09. 2020. godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 dolara. Odluke Vijeća ministara donesene su nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova - zaključuje se u saopćenju.

Novum.ba

Vezano: