Ambasadorica Martina Mlinarević Sopta objavila literarni konkurs za mlade, nagrada put u Prag

Martina Mlinarević Sopta, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj, objavila je konkurs za izradu literarnog rada na temu "Zašto trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu" za mlade iz naše zemlje.

Ambasadorica je konkurs podijelila na svom Facebooku, naglasivši da pravo učešća imaju mladi 14. do 19. godine, koji pohađaš srednju školu u BiH, a najbolji rad bit će nagrađen putovanjem u Prag.

"Pala mi je jedna ideja na pamet, da organiziram jedan konkurs za mlade iz BiH, koji će napisati priču/sastav na temu "Zašto trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu" i poslati priču pod šifrom ili inicijalima na email adresu Ambasade BiH u Pragu. O najboljoj priči odlučivat ću skupa sa nekoliko mojih kolega književnika iz naše zemlje, a autoru priče platit ću lično kartu do Praga i nazad, bit će naš gost pet dana (naravno kad epidemiološka situacija dozvoli ulazak bh.građana), imat će priliku da se upozna s češkom kulturom i znamenitostima, ljepotama pejzaža i da iz prve ruke vidi kako izgleda posao ambasadora", navodi.

Ambasadorica naglašava da će najbolja priča biti prevedena na češki i engleski jezik, ali će biti i objavljena u češkim medijima.

Također, Milinarević Sopta dodaje da će priča biti dio njenog poklona kojeg kao ambasador nosi na službene sastanke.

"Želja mi je da potaknem mlade ljude na razvijanje svojih talenata, kreativno pisanje, da prošire svoje vidike, da im pružim priliku da upoznaju jednu novu zemlju i njezine sjajne stanovnike", zaključila je.

Ukoliko voliš pisati i želiš putovati u Prag, ovo je idealna prilika za tebe. Rok za slanje priča je 01. maj 2021. godine, a adresa na koju se mogu poslati radovi pod šifrom/inicijalima je embbh@iol.cz.

Martina Mlinarević Sopta funkciju ambasadorice Bosne i Hercegovine u Češkoj obnaša od 2019. godine. Ambasadorica je, između ostalog, kolumnistica, pjesnikinja, a iza sebe ima mnoštvo tekstove i nekoliko izdatih knjiga.

Novum.ba

Vezano: