SIPA pretresa u Sarajevu: Bivši direktor Raiffeisen banke u BiH pobjegao prije hapšenja?

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i suradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke.

Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

- Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage. Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih službenika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su, da u interesu istrage, u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Istraga, na meti istražitelja je donedavni direktor Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg.

Prema informacijama Istrage, on je navodno prije nekoliko dana napustio BiH i gubi mu se svaki trag.

Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobnigga prao sumnjivo stečeni novac.

Prvoosumnjičeni je, navodno, Erich Kolm, njemački državljanin rođen u Rusiji. Naime, u oktobru prošle godine utvrđeno je da je sa računa Karlheinza Dobnigga na račun Ericha Kolma uplaćeno 525 hiljada eura. Dobniggu je novac prethodno uplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon što mu je uplaćen novac iz Emirata, Dobnigg na osnovu privatnih pozajmica kompletan iznos prebacuje na račun Ericha Kolma koji je tim novcem namjeravao kupiti u njemačkom gradu Schneverdingenu.

Njemački istražitelji su, navodno, utvrdili da je Kolm prilikom kupovine nekretnine priložio ugovor o zajmu 550 hiljada eura potpisan sa firmom Cluster Group ltd koja je registrovana u Mađarskoj.

Karlheinz Dobnigg je austrijski državljanin i posljednjih je šest godina bio direktor Raiffeisen banke u Sarajevo.

Nakon što su njemački istražitelji pronašli dokaze o njegovoj umiješanosti u pranje novca, Dobnigg je podnio ostavku.

Jutros je, piše Istraga, bilo oplanirano njegovo hapšenje u Sarajevu, no on je BiH napustio nekoliko dana prije akcije SIPA-e urađene po nalogu Tužilaštva BiH.

Faktor/Istraga.ba

Novum.ba/Faktor.ba

Vezano: