Više od 200 mladih učestvovalo u aktivnostima koje je organizirao Princip u sklopu projekta Zajedno u budućnost

16.08.2020. organizirali smo povodom dana općine Busovača niz aktivnosti kako bi isti obilježili. Debati „Dvije škole pod jednim krovom-problem ili rješenje?“ učestvovalo je oko 20 mladih koji su iznosili svoja mišljenja i iskustva na ovu temu. Pored debate organizirali smo kulturno-historijski maraton u kojem smo obišli Busovaču i sve važne objekte i lokacije. Nakon maratona i debate organizirali smo gurmanijadu i razgovore o razlozima odlaska mladih iz BiH.

  1. u Vitezu.

U periodu od 29.08. do 01.09.2020. godine, u Motelu Bor Vitez, održan je seminar "Zajedno u budućnost". Tokom ova četiri dana naučili smo dosta novih stvari ali i upoznali mlade iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Prvi dan smo se upoznali malo bolje i radili na temu pomirenja i konflikata. Drugi dan smo planirali da bude nešto opušteniji pa smo posjetili dva predivna grada Jajce i Travnik. Treći i četvrti dan smo se posvetili i intenzivno radili na temu pisanja projekata.

-Klupe za igrače na stadionu u Kiseljaku

Vrijedno smo radili na uređenju stadiona u Jehovcu i na izradi klupa za igrače. Stadion sada ima klupe za igrače te vjerujemo da ćemo nastaviti uređivati stadioni i razvijati sport.

-Turnir

5. juna održan je turnir u Jehovcu koji se nalazi u blizini Kiseljaka. Na otvaranju preuređenja stadiona učestvovali su mališani u dobi od deset do trinaest godina.

Pored domaćina iz Kiseljaka na turniru su učestvovali i vršnjaci iz četiri susjedne općine Busovače, Viteza, Visokog i Fojnice. Oni su svojim prisustvom dali jedan veliki doprinos ovom događaju. Na samom turniru je učestvovalo 8 ekipa i preko 100 učesnika.

-Projekat Zajedno u budućnost je definitivno bitan segment našeg razvoja ali i razvoja učesnika. Sam projeakt je trajao preko godinu dana, a u tom periodu konstatno smo imali aktivnosti u više općina. Mnoge mlade je upravo ovaj projekat podstakao da se uključe u društveno odgovorni rad.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške USAID-ovog projekta Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost(PRO-Budućnost) koji implementira Catholic Relif Services (CRS) s partnerima.

Novum.ba

Vezano: