Eksperti iz Njemačke boravili u Jajcu - razgovaralo se o projektu zbrinjavanja otpada u SBK

Zbrinjavanje otpada i otpadnih voda u Srednjobosanskom kantonu tema je o kojoj ovih dana eksperti iz Njemačke razgovaraju sa načelnicima općina u Kantonu. Nastavak je ovo davno započete saradnje između Travnika i Leipziga.

Tim povodom jučer je goste iz Leipziga primio Načelnik Općine Jajce Edin Hozan sa saradnicima. Razgovaralo se o projektu izrade najboljeg rješenja za zbrinjavanje otpada u SBK koji  finansira njemačko ministarstvo za okoliš. Gospoda Holger Tschense bivši dugogodišnji prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga zadužen za komunalnu djelatnost, danas vlasnik konsalting firme, Michael Weichert počasni konzul BiH u Njemačkoj i dugogodišnji vijećnik u Gradskom vijeću Leipziga i pokrajinskom parlamentu, osnivač Društva Leipzig-Travnik i počasni građanin Travnika, Lukas Stumpf zaposlenik u firmi InfraRes i doktorant na Univerzitetu u Grazu, te Azem Ejubović uposlenik u Općini Travnik i rukovoditelj Društva Leipzig-Travnik u kancelariji u Travniku predstavili su dosadašnje aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, te se interesirali za stanje u oblasti zbrinjavanja otpada na području općine Jajce. 

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan upoznao je goste sa projektima koji se realizuju u ovoj oblasti, te predstavio buduće planove izgradnje prečistača vode i rješavanja problema zbrinjavanja otpada u skladu sa savremenim standardima.

Njemačko Ministarstvo za okoliš spremno je uključiti se u pripremu projekta modernizacije komunalnih preduzeća, odvajanja otpada na kućnom pragu, izgradnje i sanacije lokalnih deponija, uspostave sortirnica otpada i presovanja smeća do izgradnje regionalne deponije na području SBK/KSB. Kako su istakli gosti iz Njemačke cilj ovih aktivnosti nije napraviti dogovor na papiru, već konkretno djelovati kroz iznalaženje sredstava i implementaciju projekta.

Na ovu temu danas u Travniku eksperti iz Njemačke razgovaraju sa Premijerom Kantona Tahirom Lendom, ministrom prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova Amirom Šečibovićem i načelnicima općina u Srednjebosanskom kantonu.

Novum.ba

Vezano: