Započeli radovi na biciklističkoj stazi od Jajca do Busovače

Radovima na dionici Jajce – Donji Vakuf otpočela je implemtacija projekta „Staza stare pruge“ u kojem zajednički učestvuju općine Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovača.

Trasu buduće biciklističke staze od Jajca do Busovače na kojoj je počelo izvođenje radova posjetio je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
Prva faza podrazumijeva čišćenje dionice uskotračne pruge, sanaciju dijela makadamskih puteva, te obnovu nekoliko željezničkih mostova i tunela kako bi se osigurala nesmetana komunikacija za bicikliste. Dionice koje su uzurpirane izgrađenim objektima, kao i dionice na kojima su uklonjeni pružni nasipi, zaobilazit će se lokalnim putevima.
Projektom je predviđeno i postavljanje biciklističke signalizacije, pametnih ciklo klupa i odmarališta.
Projekat „Staza stare pruge“ ima za cilj unaprjeđenje bosansko-hercegovačkog kulturno turističkog proizvoda na otvorenom, stazom stare željezničke pruge koja postaje biciklistička staza duga više od 100 kilometara povezivajući pet općina u Srednjebosanskom kantonu: Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovaču.
Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 260.000 EUR-a za koji je Evropska unija izdvojila 195.000 EUR-a bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.
Turistička zajednica SBK/KSB i REZ Agencija provode projekat, a priremili su i javnosti predstavili publikaciju Bike frinedly sistem kroz projekat Old Rail Trail (Staza stare pruge) koji jača konkurentnost turizma u Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna.

Novum.ba

Vezano: