Iznenađujući je ignorantski odnos prema okolišu u Travniku

Lokalna zajednica u Travniku pokrenula je projekt sedmica društvene odgovornosti s ciljem da njihov grad izgleda što bolje. U akciji čišćenja grada učestvuju i mladi i stari.

„Ja bi apelovao na sve građane koji žive uz tok rijeke Lašve da se malo odgovornije ponašaju prema okolišu“, poručuje Ibrahim Kos, član Udruženja sportskih ribolovaca Travnik.

Smeće nisu bacili, ali čiste korito rijeke. No ono što iznenađuje ribolovce je ignoratski odnos mještana prema okolišu, što dokazuje i činjenica da se nijedan mještanin nije odazvao akciji.

„Mi čistimo korito rijeke pored puta je puno smeća, puno deponija, jednostavno mjesna zajednica ne radi svoj posao“, kaže nam Indir Melić, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Travnik.

Iz općine kažu da žele prvenstveno utjecati na svijest sugrađana.

“Moraju znati svoje obaveze, svoja prava ali moraju znati i svoje obaveze. Nadam se da ćemo do toga doći, da prijave one koji bacaju smeće“, kaže Suada Karajko, koordinatorica projekta „Sedmica društvene odgovornosti Općine Travnik“.

Nažalost, akcija čišćenja je kratkoročna. No, jedina solucija su, poručuju aktivisti i ribolovci, sankcije onima koji ne mare za prostor u kojem žive

Novum.ba/federalna.ba

Vezano: