Ako zakon ne spriječi, BiH će imati oko 600 malih hidroelektrana

Zakon koji je trebao spriječiti daljnje uništavanje rijeka, “zapeo” je u Federalnom parlamentu. Zastupnici koji su se tako gorljivo zalagali da ne bude usvojen po hitnoj proceduri, danas se jako rijetko oglašavaju o ovoj temi

U Bosni i Hercegovini u 2020. godini u pogonu je bilo 108 malih hidroelektrana. Prema podacima Udruženja Eko Akcija, koje intenzivno prati izgradnju i rad postrojenja, do sada ih je izgrađeno 113. U planu je još oko 340, piše Žurnal.

– Sudeći po izjavama investitora, na kraju bi ih moglo biti i preko 600 – što znači da u BiH neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane – upozoravaju.

Male hidroelektrane u BiH uglavnom su u vlasništvu domaćih kompanija, a jedan dio i stranih investitora.

Najveći dio postrojenja u Federaciji BiH nalazi se u Srednjobosanskom kantonu. Iako je sagrađeno 36 postrojenja, planirana je izgradnja čak oko 40 novih. Vlasnici mHE u ovom kantonu većim dijelom su domaći investitori – Amer i Salih Jerlagić, Salko Selman, kompanija Kara-drvo iz Fojnice (Elmedin Karahmet), Elgrad (domaće i strano vlasništvo)… Pet mHE u ovom kantonu ima austrijsko-njemačka kompanija Interenergo d.o.o. Ljubljana.

Interenergo (podružnica austrijske kompanije Kelag) je putem banjalučke podružnice EHE izgradio dvije mHE na rijeci Ugar, prirodnoj granici između dva entiteta. Pisali smo o tome da se nalaze na entitetskoj granici pa su dozvole morale biti izdate na državnom nivou, što se nije dogodilo.

Interenergo je vlasnik i MHE Medna na rijeci Sani. Prihod EHE Banja Luka (u vlasništvu Interenerga) u 2020. je 3,6 miliona KM. Prosječan broj radnika – četiri. Ali ispostava u Sarajevu – Interenergo d.o.o. Sarajevo prošle godine imala je ukupan prihod od blizu 36 miliona KM.

U Zeničko-dobojskom kantonu austrijska kompanija Energy Eastern Europe Hydro Power GmbH Judenburg ima četiri mHE na rijeci Gostović.
Nedavno su u Zenici odžani protesti protiv najavljene izgradnje HE Janjići na lokalitetu Janjićkih slapova.

Pisali smo da je prvobitni projekat sa 13MW snage porastao na 17MW kao i da je okolinskoj dozvoli prije nekoliko dana istekla važnost. Gradsko vijeće Općine Zenice utvrdilo je da postoji javni interes za izgradnju HE Janjići. Prema nezvaničnim informacijama, koje smo objavili i ranije, načelnik Zenice Fuad Kasumović ubrzao je izdavanje potrebnih saglasnosti za gradnju HE Janjići jer su iz EP BiH saglasnost za HE Janjići nezvanično vezali za uvođenje u sistem električne energije proizvedene u “HE Grablje” na Lašvi. Vlasnik i investitor je firma ROSE-WOOD iz Gornjeg Vakufa, čiji su osnivači članovi porodice Kasumović, odnosno gradonačelnikov brat Ibrahim.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ima oko 10 postrojenja, uglavnom domaćih investitora.

Detaljan pregled svih postrojenja može se pronaći na stranici Udruženja Eko Akcija.

Austrija gradi na rijeci Ugar

Republici Srpskoj napravljeno je blizu 50 mHE. Udružili su se domaći biznismeni i strani kapital, pa im često ni nelegalne dozvole ili neposjedovanje istih nisu problem. A sve uz blagoslov resornih institucija oba entiteta. Austrijski Kelag putem svoje podružnice EHE gradi dvije mHE na rijeci Ugar – Zapeće i Novakovići.

Mašinske sale i MHE Zapeće i Novakovići su u Republici Srpskoj, ali su vodozahvati obje na međuentitetskoj liniji, pa su dozvolu morale izdati institucije na državnom nivou, ali su ih izdale institucije RS-a.

Institucije BiH i SBK nisu izdale nijedan dokument u vezi sa dozvolama za rad ovih postrojenja. Radna grupa formirana 2012. utvrdila je brojne nezakonitosti, između ostalog da su dozvole za rad nevažeće.

Utvrđeno je i da na području Federacije nisu riješeni imovinsko-pravni odnose, te da su inspekcijski organi propustili su da poduzmu zakonske mjere, obustave radove i spriječe uzurpaciju zemljišta.

Ali investitori, ovaj put strani, nastavljaju rad bez ometanja. Ista kompanija, kako bi zaštitila svoje interese u regiji tuži aktiviste za zaštitu rijeka.

Osim stranih, propise često ne poštuju ni domaći investitori. Rijeka Bjelava kod Foče na meti je fočanskog biznismena Gorana Pavlovića. Izgradnju mHE pokrenuo je u vrijeme pandemije, u proljeće prošle godine, kada je ostatak svijeta bio „zatvoren“. Izgradnju je počeo mjesec dana prije dobijanja dozvole.

U RS-u investiraju i Tihomir Brajković, Edhem Bičakčić, Salko Selman, a preko kompanije Mega Elektrik i Italijani.

Kao argument za izgradnju postrojenja često se navodi i i interes lokalne zajednice za zapošljavanje i prihod koji će se sliti u budžet na osnovu ugovora o koncesiji. Ali nerijetko je proces u mHE sasvim automatizovan pa je broj zaposlenih zanemariv a prihodi još niži.

Koncesioni ugovori koji su se ranije potpisivali na 30, sve češće se potpisuju i na 50 godina.

Udruženje Eko Akcija navodi jedan ilustrativan primjer: Opština Fojnica je na ime koncesionih naknada od svih šest malih hidroelektrana na svojoj teritoriji od 2015. do 2018. godine ubirala od 44,6 do 59,6 hiljada KM (1,38% do 1,85% ukupnog opštinskog budžeta).

A Srednjobosanski kanton, gdje je dosad izgrađeno najviše malih hidroelektrana (skoro trećina ukupnog broja u BiH), koncesionim naknadama ubire svega 0,46% svog ukupnog prihoda.

Poništene dozvole

Nedavno održani protesti u Zenici za spas Janjićkih slapova dio su aktivizma za zaštitu rijeka koji jača u BiH. Nakon napora koje su uložili mještani i aktivisti, sudovi u BiH donijeli su nekoliko presuda kojima se osporava rad mHE i zaustavlja njihova izgradnja ili rad a postupak vraća na početak. Do sada su pred sudovima donesene presude kojima se poništavaju dozvole za mHE na Doljanki, Buni, Kruščici, Kasindolskoj rijeci, Kozici, Neretvi, Igaščici…

Centar za životnu sredinu i Aarhus centar u BiH podnijeli su tužbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, koji je 28. januara ove godine donio pozitivnu presudu za rijeke Neretvu i Igaščicu. Sud je poništio rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

U avgustu je sud poništio ekološku dozvolu za mHE na Kasindolskoj rijeci.
I ovu tužbu podnio je Aarhus centar iz kojeg su naveli da se težina ove presude sastoji u tome što je sud usvojio apsolutno sve tužbene navode, te da je dozvola Ministarstva nezakonita i nepravilna. Utvrđen je niz kršenja Zakona o zaštiti životne sredine i nekoliko podzakonskih propisa.

Kantonalni sud u Sarajevu krajem jula donio je presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je izdalo Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH za mHE Zlate na rijeci Doljanki kod Jablanice. Iz sudske presude proizlazi da, iako je komisija uočila nedostatke Studije koju je izradila kompanija Enova i na osnovu koje je Federalno ministarstvo turizma izdalo okolišnu dozvolu, nisu poduzete potrebne radnje da se nedostaci otklone.

Isti sud poništio je prošle godine okolinsku dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima.

Kantonalni sud u Travniku poništio je u decembru 2018. građevinske i urbanističke dozvole za mHE Kruščica 1 i Kruščica 2. Čak 810 mještana Kruščice pokrenulo je tužbu u upravnom sporu protiv obnavljanja dozvola. Tuženo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK.

Odlukom Ministarstva prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona za sada je obustavljena i gradnja dvije mHE na Neretvici. Ministarstvo je ukinulo građevinske dozvole za postrojenja koja je trebala graditi Elektroprivreda BiH, a o čemu smo više puta pisali.

Za to vrijeme, zakon koji je trebao spriječiti daljnje uništavanje rijeka, “zapeo” je u Federalnom parlamentu. Zastupnici koji su se tako gorljivo zalagali da ne bude usvojen po hitnoj proceduri, danas se jako rijetko oglašavaju o ovoj temi.


Projekt je sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: