Kreševski građanski pokret od Federalne ministrice okoliša i turizma traži da zaustavi nelegalni rad kamenoloma i krečnjare u Kreševu

Kreševski građanski pokret uputio je danas otvoreno pismo Editi Đapo, ministrici okoliša i turizma FBiH, kojim su je obavijestili o njihovoj borbi protiv nelegalnog rada kamenoloma i krečnjare u Kreševu, zbog kojih se, kako tvrde, nalaze na rubu ekološke katastrofe. I u kome su od nje zatražili da, u okviru svojih ovlaštenja, zaustavi nelegalan rad ovih zagađivača. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovana ministrice,

Ovim putem želimo javno da Vas obavijestimo o našoj borbi protiv nelegalnog rada kamenoloma i krečnjare u Kreševu zbog kojeg se nalazimo na rubu ekološke katastrofe. Ugroženi su život i zdravlje naše djece i nas.

Ovim putem želimo da Vas informišemo da kamenolom i krečnjara firme BFS d.o.o. već godinama rade nelegalno. Talog, mulj i kreč se ispušta u rijeke Vrijenjak i Rakovčicu, a mjesecima su trajale i detonacije koje su vršene iznad vodozaštitne zone, čime je bio ugrožen i vodovod. Osim toga od detonacija je dolazilo do pucanja zidova na porodičnim kućama i objektima, poljoprivredni proizvodi su zagađeni i prekriveni prašinom, zbog zagađivanja tla prinosi su loši, a zbog ispuštanja mulja u rijeke uništen je riblji fond. Međutim, niko od nadležnih ne reaguje, kamenolom i krečnjara svakodnevno rade. Zbog ovakvih uslova za život, veliki broj mještana se već iselio, a dosta mještana će tražiti iseljenje.

Također, želimo da Vas podsjetimo da smo još 2018. godine svoje zahtjeve zajedno sa potpisanom peticijom sa 370 potpisa, dostavili načelniku Općine, Inspektoratu urbanističke ekološke inspekcije, te kantonalnom Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Nakon toga je uslijedio sastanak sa općinskim načelnikom i predstavnicima kompanije BFS D.O.O. a na tom sastanku predstavnici firme su obećali nabaviti još jednu muljnu pumpu i džambo vreće za mulj. Kako obećanja nisu ispunjena, organizovali smo proteste i blokadu puta 7. i 8. februara 2018. a kao rezultat tih protesta firma BFS D.O.O pokrenula je prekršajni postupak uz naplatu štete protiv svih mještana koji su blokirali put.

Napominjemo da je Rudarsko – geološka inspekcija Ministarstva Gospodarstva SBK 2019. zabranila gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu. Pored toga, i kantonalni vodni inspektor SBK je izdao rješenje o trajnoj zabrani ispuštanja mulja odnosno taloga iz separacije kamenoloma u potok, ali i nakon što im je 4 puta pisao prekršajni nalog jer su isto nastavili, firma i dalje bez dozvole radi.

Naša borba ne prestaje, zato Vas pozivamo da u okviru svojih ovlasti zaustavite nelegalan rad kamenoloma i krečnjare u Kreševu.

Novum.ba

Vezano: