Fojnica / Djeca oduševljena školom plivanja

Predškolski uzrast je najpogodniji dio djetinjstva za privikavanje djece na vodu i učenje plivanja. Znanja koja djeca steknu na bazenu ostaju im za cijeli život i pružaju im sigurnost, radost i uživanje u aktivnostima i sportovima vezanima uz vodu.

Trenutno je u Fojnici u toku „Škola plivanja za djecu“ koja se održava na bazenu u Reumalu.

Školu plivanja vode magistri tjelesnog odgoja Atif i Adis Mujčić.

„Organizovali smo školu plivanja za djecu predškolskog i školskog uzrasta i moram priznati da je interesovanje veliko, te da djeca zaista uživaju“, kaže nam Atif.

U školu plivanja mogu se upisati djeca od 5 godine starosti i više, a trenutno je oko trideset polaznika koji, sa svojim trenerima, vježbaju dva puta sedmično.

„Učimo plivačke tehnike kraul, leđno, prsno, leptir ili delfin“, naglašava Atif.

 

Inače, brojne su prednosti plivanja za djecu, a između ostalog, ono pozitivno utječe na psihofizički, ali i socijalni razvoj djeteta jer, kao i kod drugih sportova, podrazumijeva socijalni kontakt i druženje.

Isto tako, voda je za djecu idealan medij jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće.

Uz to, razvija bazičnu motoriku i pridonosi razvoju kognitivnih sposobnosti. S obzirom na to da su djeca u razvoju, plivanje na njih ima još snažnije učinke. Osim što pozitino utječe na cjelokupni razvoj, plivanjem se jačaju srce i pluća te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

 

Na kraju, bitno je naglasiti da je i dalje upis u „Školu plivanja“ u toku. Prema tome, svi zainteresovani mogu se javiti na facebook stranicu Škola Plivanja.

Novum.ba

Vezano: