Optuženo pet osoba zbog nezakonitog prometa 15 tona duhana

Podignuta je optužnica protiv pet osoba zbog nezakonitog prometa 15 tona duhana.

Optuženi se terete za neovlašten promet akciznih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen budžet i građani BiH, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta protiv:

 

1. Dragana Josića, rođenog 1962. godine u mjestu Obudovac, Bosanski Šamac, državljanin BiH, ranije osuđivan za istovjetno krivično djelo

2. Marka Josića, zv. Markan, rođenog 1986. godine u Brčkom, državljanina BiH

3. Jovane Josić, rođene 1988. godine u Brčkom, državljanka BiH

4. Jovana Josića, rođenog 1991. godine u Brčkom, državljanina BiH

5. Nemanje Petrović, rođenog 1997. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. i 2020. godine, u mjestu Obudovac kod Bosanskog Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim akciznim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi nezakonito pribavili oko 15.000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom rezali duhan, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi. Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi, pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo - nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. kao i krivično djelo nedopuštene trgovine iz člana 212. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Novum.ba

Vezano: