Posljednje upozorenje građana Kreševa: Sljedeći potez je radikalan - izaći ćemo na ulicu i blokirati rad Tvornice vapna

Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta su na današnjoj press konferenciji pozvali nadležne institucije na hitnu reakciju povodom rada Tvornice vapna u Kreševu bez važeće okolinske dozvole te ih podsjetili da je 20. februara istekla okolinska dozvola za Tvornicu vapna, a da je bez obzira na to, Tvornica vapna nastavila sa svakodnevnim radom. Ukoliko nadležne institucije ne reaguju, građani Kreševa najavljuju radikalne poteze, navedeno je između ostalog u saopćenju za javnost koje prenosimo u cjelosti,

“S obzirom na to da je Tvornica vapna nelegalno nastavila sa radom i nakon 20.02. te da je svakim danom sve teže disati i živjeti u takvom okruženju, mi smo se svakodnevno obraćali nadležnoj inspekciji te ih pozivali na reakciju. Bez obzira na poslane dokaze o nelegalnom radu Tvornice vapna, od inspektora smo dobili odgovor da oni znaju za taj slučaj i da i sami imaju problem sa tom kompanijom, ali nismo dobili odgovor kada će izaći i po hitnom postupku zaustaviti nelegalan rad ove Tvornice vapna koja ugrožava naše živote. Koristimo ovu priliku da posljednji put, javno, pozovemo nadležnu inspekciju da zaustavi rad Tvornice vapna bez okolinske dozvole. Ukoliko to ne učine u narednih 10 dana, mi 18.04. izlazimo na ulice da sami zaustavimo ovu ekološku katastrofu”, ističe Davor Nujić, predstavnik Kreševskog građanskog pokreta.

Građani Kreševa su istakli sve nepravilnosti koje su uočili u ovom slučaju počev od toga da firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne kao i da Federalno ministarstvo okoliša i turizma još uvijek nije građanima dostavilo obavijest koju je Ministarstvo trebalo uputiti nadležnom inspektoratu s obzirom na to da investitor nije podnio Zahtjev za obnovu okolinske dozvolu u zakonski propisanom roku. Još jedna od uočenih nepravilnosti jeste da na javnom uvidu nije bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija. Osim togaova tvornica vapna proizvodi krečnjak dopremljen iz kamenoloma u vlasništvu iste firme kojuje inspekcija zatvorila i donijela Rješenje 31.1.2019. o zabrani obavljanja rudarskih radova. Podsjetili su da se unatoč ovoj zabrani, i zabrani vodnog inspektora, radovi i dalje odvijaju neometano i to, najčešće u noćnim satima.Naglašeno je da je ova tvornice vapna kršila ne samo mjere iz prethodne okolinske dozvole koje bi trebale zaštiti okoliš, već se ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja te da je i Federalni vodni inspektor u septembru 2021 godine izrekao rješenje kojim se zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina krečnjaka i dolomita, a iz tih objekata se vrši ispuštanje tehnološko otpadne vode i koriste se bez vodne dozvole sa lokacije „Rastovice i Krčevine“.

Podsjećamo da se čeka odluka Federalnog ministarstva okoliša i turizma o izdavanju nove okolinske dozvole za Tvornicu vapna u Kreševu. Kreševski građanski pokret je početkom februara predao peticije sa preko 500 potpisa zabrinutih građana u Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i na adrese svih ostalih nadležnih institicija. Peticijom se traži od nadležnih institucija, da u okviru svojih ovlaštenja odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispuni sve potrebne uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana. Nakon toga, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je organizovalo javnu raspravu na kojoj su građani iznijeli svoj stav da se nova(obnovljena) okolinska dozvola ne treba izdati jer se mjere iz iste ne poštuju i ugroženo je zdravlje lokalnog stanovništva kao i okoliš.Smatraju da je potrebno uraditi Studiju procjene utjecaja na okoliš zbog zagađenja i štetnog djelovanja po životnu sredinu i lokalno stanovništvo. Mi ponavljamo da nećemo odustati - iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se rad kamenoloma i Tvornice vapna u Kreševu ne dovede u okvire zakona.


Projekt sufinansiran od srane Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: