Šest grešaka koje pravite kada kuhate tjesteninu

Kako biste izbjegli najčešće greške i skuhali savršeno i ukusno omiljeno jelo slijedite neka osnovna pravila.

Prekuhavate tjesteninu

Greška broj jedan koju ljudi čine kada prave jela od tjestenine je prekuhanje same tjestenine. Kako biste usavršili svoj sljedeći obrok od tjestenine, pokušajte malo manje kuhati tjesteninu. Provjerite preporučeno vrijeme kuhanja na pakovanju tjestenine, a zatim ocijedite tjesteninu otprilike minutu ili dvije prije tog vremena. To znači da tjestenina vrlo blizu postizanja željene al dente teksture i možete je dovršiti kuhanjem u umaku po svom izboru za ukusno i savršeno kuhano jelo od tjestenine.

Ne solite vodu dovoljno

Kada pravite tjesteninu, voda u kojoj je kuhate trebala bi imati okus oceana. Što slanije, to bolje. U pravilu koristite otprilike jednu kašiku soli po litru vode. Također, izbjegavajte stavljanje ulja u vodu za tjesteninu. To apsolutno ništa ne pomaže tjestenini da se kuha i zapravo će spriječiti da tjestenina pravilno upije okus iz vode za kuhanje, a kasnije i iz umaka. Na kraju ćete jednostavno dobiti masnu tjesteninu bez okusa, a ko to želi?

Dodajete tjesteninu prije nego što voda proključa

Nemojte dodavati tjesteninu u vodu za kuhanje, sve dok ne proključa. Inače bi tjestenina mogla završiti s kašastom teksturom, jer se njezin škrob brže otapa u mlakoj vodi, zbog čega se lakše razgrađuje. Također postaje teže pratiti spremnost, jer većina kutija za tjesteninu preporučuje vrijeme kuhanja koje odgovara tjestenini koja se kuha u kipućoj vodi. Iako nije nemoguće skuhati tjesteninu u hladnoj vodi, za najpouzdanije rezultate bolje je to učiniti na tradicionalan način.

Zaboravite promiješati tjesteninu

Ako ste ikada ispraznili lonac rezanaca i otkrili da se polovina zalijepla za dno ili da ima neujednačenu teksturu, verovatno je niste dovoljno miješali tokom procesa kuhanja. Nakon što ste tjesteninu dodali u kipuću, slanu vodu, odmah je promiješajte velikom drvenom kašikom kako se tjestenina ne bi ljepila. Povremeno promiješajte kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje i spriječili da se tjestenina zalijepi za dno posude. Također, biste trebali odabrati dovoljno veliku šerpu koja će rezancima dati dovoljno prostora za rast.

Ispiranje tjestenine nakon kuhanja

Ako tjesteninu servirate toplu, ni u kojem slučaju ne smijete ispirati tjesteninu. Time se uklanja škrob iz vode za kuhanje, što znači da se umak neće imati za što zalijepiti. Jedino kada bi bilo prihvatljivo isprati tjesteninu je za hladna jela od tjestenine, što će zaustaviti proces kuhanja i brže se ohladiti

Ostavite tjesteninu da predugo stoji

Tjesteninu morate ocijedite odmah nakon kuhanja kako biste uklonili većinu tekućine i zaustavili proces kuhanja. Međutim, ono što želite izbjeći je pustiti da se tjestenina potpuno osuši. Ako vam se tjestenina previše ohladi, počet će se lijepiti, čineći jednu kuglicu škroba s kojom je teško raditi. Jedan od načina da to izbjegnete je da promiješajte komadić maslaca kroz tjesteninu nakon što se ocijedi kako bi se rezanci odvojili.

 

Novum.ba

Vezano: