Požar kod G. Vakufa lokaliziran uz pomoć vatrogasaca i helikoptera OSBiH

Požar na lokalitetu Bistričke Rijeke između opština Gornji Vakuf/Uskoplje i Novi Travnik, koji je prije šest dana zahvatio oko 350 hektara visoke šume crnog i bijelog bora, zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca te pomoći helikoptera Oružanih snaga, lokaliziran je. Međutim, jedina nada u  njegovo potpuno gašenje je kiša, koju se očekuje tek krajem sedmice. Situaciju otežava i vjetar.

Za više od stotinu vatrogasaca i dobrovoljaca iz susjednih općina koji su došli pomoći u gašenju požara koji je zahvatio oko tri stotine i pedeset hektara kvalitetne borove šume predaha nema. Značajna pomoć u gašenju na izuzetno nepristupačnom terenu svakako je terensko vozilo, koje im petnaestak puta dnevno skoro do požarne linije doveze vodu.

Safet Skopljak, član VJ ŠPD šume Srednje Bosne, objašnjava kako vozilo ima kapacitet od 400 litara te da nosi agregat, pumpu i crijevo od 30 metara.

Dok jedni brentače pune novim količinama vode, ostali ručnim alatom prave protivpožarnu liniju dužine nekoliko kilometara.

„Moramo praviti protivpožarnu liniju ručno zato što nemamo drugih sredstava. Ne možemo ovdje doći mašinom, jednostavno, moramo grabljama i budacima“, priča Mahir Neretljak, rukovodilac jedinice za gašenje požara ŠPD šume Srednje Bosne.

U pomoć stižu i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji vodu zahvataju iz jezera Radovan, nastojeći lokalizirati požar, no treba im mala pomoć sa zemlje.

Negdje iza podneva jasno je da su nadljudskim naporima ipak zaustavili vatrenu stihiju, koja je, iako je prerano govoriti, ipak pričinila ogromnu štetu.

Nino Skrobo, izvršni direktor u ŠPD šume Srednje Bosne, istakao je da trenutno mogu procjeniti direktne štete, ali su ekološke mnogo veće, kako kaže, vjerovatno višemilionske.

„Uspjeli smo uspostaviti graničnu liniju, držimo je, požar je lokalizovan. Prema Gornjem Vakufu je zaustavljen, ali trenutno stanje vjetar nam ne ide u prilog. Nadam se da ćemo izdržati, napravili smo i odbrambenu liniju“, poručuje Haris Milanović, v.d. upravnika Šumarije Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ono što posebno ističu je da i pored izuzetno teškog i nepristupačnog terena zabilježeno je tek nekoliko lakših povreda. O posljedicama koje će imati zbog velikih količina dima zasad niko i ne razmišlja. Bitno je samo da stanje na požarištu ostane pod kontrolom. Pred njima je još jedna neizvjesna noć.

federalna.ba

Vezano: