Najmoćniji pasoši u 2023. godini

Izvještaj Henley Index za pasoše još od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja. Na vrhu liste se već godinama nalazi Japan, dok BiH zajedno sa Albanijom i Kosovom kotira najgore u regionu.

Da bi dobili konačne rezultate, Henley Index u obzir uzima količinu zemalja u koje se može s tim pasošem ući bez vize.

Top 10 pasoša ostaje praktično nepromijenjen proteklih nekoliko godina. Japan je ponovo na vrhu ljestvice. Pasoš ove azijske zemlje otvara vrata 193 države svijeta. Japanski pasoš u stopu prate pasoši sljedećih država: Singapur, Južna Koreja, Njemačka, Španija, Finska, Italija, Luksemburg, Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Što se tiče regiona, slovenački pasoš je ubjedljivo najjači, te se on nalazi na 11. mjestu i otvara vrata 182 zemlje. Pasoš Republike Hrvatske se nalazi na 18. mjestu, srbijanski na 38., makedonski na 44., crnogorski na 45., albanski na 51. i kosovski na 101. mjestu.

Bosna i Hercegovina svoje 49. mjesto na rang listi dijeli sa ruskim i mikronezijskim pasošem, te sa tim pasošima možete slobodno putovati u 118 zemalja svijeta.

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulaz bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Sjeverna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: