Kako izgleda uspon na vrh Veleža

 

 

Fotograf Dženad Džino objavio je snimak u kojem je pokazao kako je izgledao njegov uspon na Veleža. Prošao je i kroz "utrobu" ove prelijepe planine.

"Jedna nevjerovatna avantura na Velež i njegov vrh Brasinu na 1.897 metara nadmorske visine. Planina koja se prostire istočno od Mostara prema Nevesinju. Pođite sa mnom u jednodnevnu avanturu i posjetite jednu od nevjerovatnih tajni koje Velež krije", napisao je Džino.

Velež je bio naročito popularan sredinom 20. stoljeća. Tradicija alpinizma na ovu planinu je, nažalost, prekinuta nakon početka rata. Sada nekoliko planinarskih društava i turističkih organizacija pokušavaju Veležu vratiti "staru slavu".

Na vrhu je nekad bilo života i organizacije. Vojska je imala utvrđeni vojni radarski kompleks sa stalno smještenom vojnom jedinicom, a RTV Sarajevo veliki repetitor s pratećim osobljem.

Vojni objekt uključivao je četiri ili pet podzemnih etaža, stotine metara tunela, heliodrom i bio je ograđen bodljikavom žicom i čuvan strogom stražom, kao i psima. Psi su očito imali puni komfor - betonske kućice bile su obložene stiroporom kad to u Jugoslaviji niko nije imao.

Postoji nekoliko legendi o Veležu. Jedna od njih kaže da se u ovoj planini krije čak 77 vrela. Neki vjeruju da se u korini (magli koja se često proteže vršnim grebenom planine) kriju vile.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: