Razoran zemljotres pogodio Tursku i Siriju: Stotine mrtvih, spasioci u ruševinama tragaju za nestalima

Stotine ljudi je poginulo u katastrofalnom zemljotresu jačine 7,8 stepeni koji je pogodio jugoistočnu Tursku, blizu grada Gaziantepa, i sjeverni dio Sirije. Sva dešavanja iz minute u minutu pratite na portalu Klix.ba.

 
Ukratko: Katastrofalan zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru pogodio je rano jutros jugoistok Turske (region Gaziantepa) i sjever Sirije. Nakon tog razornog potresa uslijedio je još više od 50 zemljotresa. Broj žrtava raste iz minute u minutu i već je premašio 500. Broj povrijeđenih se također mjeri u stotinama, a brojne spasilačke ekipe su upućene u pogođene dijelove Turske i Sirije kako bi tragali za nestalima u ruševinama.

09:02 Nizozemska će u Tursku poslati tim za potragu i spašavanje, najavio je ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

"Ovaj tim uključuje policijsko i vojno osoblje, pripadnike prve pomoći i vatrogasce. Šokiran sam vijestima o razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji. Naše su misli sa žrtvama, njihovim porodicama i brojnim povrijeđenim Turcima i Sirijcima," napisao je Heokstra.

08:29 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je najdublje saučešće Turskoj zbog gubitaka života u razornom zemljotresu.

"Izražavam najdublje saučešće Turskoj zbog gubitka života i uništavanja izazvanih razornim potresom. Moje su misli s pogođenima, povrijeđenim i porodicama onih koji su izgubili živote. Stojimo uz turski narod, nudimo svaku pomoć koju možemo pružiti", napisao je Konaković.

Novum.ba

Vezano: