Broj poginulih usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji premašio 28.000

Broj poginulih ljudi usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji je premašio 28.000 i sve je manje nade da će se ispod ruševina građevina pronaći više preživjelih. Ipak, još se dešava da se spase oni za koje se vjerovalo da neće biti spašeni.

Među onima koji su čudom spašeni je petočlana porodica u turskoj provinciji Gaziantep.

Agencija Associated Press (AP) je objavila da je riječ o roditeljima, dvije kćerke i sinu koji su pet dana bili pod ruševinama svog doma. U turskoj provinciji Hatay je nakon 132 sata od zemljotresa spašena sedmogodišnjakinja. Svijet su obišli i prizori spašavanja dvije sestre u gradu Antakyai koji se nalazi na jugu zemljeUjedinjene nacije su ranije ove sedmice saopćile da je zemljotres u Turskoj bio najgora prirodna katastrofa u ovom dijelu svijeta u posljednjih 100 godina. Martin Griffiths iz UN-a, koji se nalazi u provinciji Kahramanmaras, izjavio je za BBC da je više od stotinu država poslalo spasioce u Tursku. Pozvao je da se politika ostavi po strani kako bi se adekvatno reagovalo na katastrofu.

Postoje indicije da je sirijska vlada propustila UN-ovu pomoću u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije, tj. pobunjenika. U ovoj državi, koja je u građanskom ratu od 2011., prema podacima agencije AFP, usljed zemljotresa poginulo je više od 3.500 ljudi. Veliki je broj onih koji smatraju da Siriji nije dovoljno brzo upućena pomoć.

Ismail al Abdullah iz Civilne zaštite Sirije ili, kako se još naziva, Bijelih šljemova, tvrdi da su pojedine organizacije obustavile potragu za preživjelima.

Kako je kazao, međunarodna zajednica ima krv na svojim rukama. Istakao je da im je bila potrebna oprema za spašavanje, koja nikada nije došla.

Predstavnik UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) Sivanka Dhanapala je izjavio za Al Jazzerau da se pretpostavlja da je 5,3 miliona Sirijaca ostalo bez krova nad glavom.

 

Novum.ba/klix

Vezano: