Multimedijalni program bajkovitog priručnika “Bajke iz klovnice čitaonice” Vernese Manov

U okviru programa „XXIV Bugojansko proljeće“ 07. maja 2023. godine sa početkom u 18 sati u pozorišnoj dvorani KSC Bugojno održat će se zanimljiva Klovnicina promocija bajkovitog priručnika za kreativni razvoj „Bajke iz Klovnicine čitaonice“ i multimedijalnog programa“ ZA MLADIMA SVIJET OSTAJE“ autorice Vernese Manov.

Knjiga je rezultat petogodišnjeg kreativnog stvaranja književnih, obrazovnih, likovnih, scenskih programa u sklopu autorskog obrazovno-umjetničnog multimedijalnog koncepta „KLOVNICINA ČITAONICA“ za koji je autorica nagrađivana od strane UNICEF-a i Asocijacije najboljih nastavnika sa prostora EX YU. Na promociji muzičko- scensku bajku će zajedno učiniti čarobnom djeca, tinejdžeri i mladi iz našeg i susjednih gradova i mjesta, autori i kreativci, saradnici i članovi, okupljeni u koncept programa promocije „Bajki iz Klovnicine čitaonice“.

Pored njih bit će predstavljeni i multimedijalni program, edukativno – zabavni spotovi u sklopu programa „ ZA MLADIMA SVIJET OSTAJE“ koji je i predstavljen u ovoj knjizi, a kojeg su snimateljski i multimedijalno uradili Amar i Edin Ćatić Bato. Oba programa su proistekla kao rezultati poziva za kulturu i mlade Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK-a za 2022.godinu, a pomoć pri izdavanju knjigu pružio je i NSSOOIO SBK- a na čemu se autorica zahvaljuje od srca. Knjigu će promovisati moderatorice, Milada Avdagić i Sajra Softić, recenzentice, profesorice Selvira Osmani, Senada Milanović, Belma Šabić, autorica stručnog teksta o važnosti bavljenjem bajkama, prof. Melisa H. Dizdarević, te saradnici u multimedijalnom dijelu programa, prof. Mirza Bušatlić i jedna od učesnica u edukativnim spotovima, Hana Brkić. Izdavač knjige je „Visual marketing/ Book Media“ , a knjiga je štampana u štampariji „Planjax“ Tešanj.

Autorica se zahvaljuje: autorima i saradnicima koji su učestvovali na nastajanju knjige, te učesnicima u programu promocije i svim medijima koji će promovisati ovaj program, KSC Bugojno kao organizatoru ove manifestacije kao izuzetne prilike da se i promocija knjige realizuje unutar ove vrijedne i zapažene manifestacije. Činjenica, koja posebno veseli i oplemenjuje autoricino djelovanje, je ta da pored djece i odraslih sa kojima sarađuje kao književnica i umjetnica podstiče djecu i mlade i iz našeg grada i opštine da pišu i bave se književnošću, novinarstvom i jezikom, te ih i ugošćava u svojim knjigama što se događa i u ovom priručniku za kreativni razvoj gdje su svoje tekstove prezentirale pored djece i mladih zemlje i regiona i djeca i mladi iz naše opštine, Aida Ždralović, Amra Jusić, Velida Hadžić, Amna Rujanac, Almasa Verem, Lejla Cerić, Emela Ajanović, Amna Ramić, Lamija Šeho. Likovne radove za knjigu uradili i Edina Ždralović, Ajša Tahirović i Arnes Habib, a Amar Čepalo se ostvario kao glumac u jednom od edukativnih spotova „Verniart studija“ .

Iako nisu više učenici osnovne škole, autorica je srednjoškolcima, koji su pokazali izuzetan umjetnički potencijal, pružila priliku da u multimedijalnom dijelu programa „ZA MLADIMA SVIJET OSTAJE“ svoje uloge dobiju i Amra Malkić, Rejjan Osmani, Ajdin Karamanlić i Amir Horoz. Po riječima autorice njena misija i jeste da kroz obrazovno-umjetničke autorske koncepte razvija afinitete djece i mladih prema kreativnosti jer im to oplemenjuje bića i može postati zanimanje i hobi u toku života: „Ovaj autorski koncept vezan za „Klovnicinu čitaonicu“ već je bio u razvoju kada sam počela raditi u „Prvoj osnovnoj školi“ Donji Vakuf i logično je bilo da djeci koju već prezentirah u prošlim priručnicima pridružim i sjajnu djecu, kreativne stvaraoce iz Donjeg Vakufa jer ih zaista ima mnoštvo. Tinejdžerima koji pokažu smisao za kreativnost mnogo znači da se još u periodu osnovne škole nađe njihovo ime u knjizi, posebno ako se radi o ovakvom priručniku gdje su i njihove ideje našle mjesto u kreativnom svijetu. Pored tinejdžera, autora, nekako smatram humanim i realnim da kolege sa kojima svakodnevno radim, družim se i razmijenjujem ideje budu dio ovakve knjige gdje njihovi stručni osvrti na njihov kreativni rad u bilo kojem segmentu obrazovanja mogu dobro doći svima kao ideja, sugestija i putokaz kako se može raditi i zanimljivo i inovativno.

Pored recenzentice, Selvire Osmani, u knjizi su objavljeni i stručni tekstovi i ideje iz nastavne prakse profesorice Ajle Sušić, profesorice Melise H. Dizdarević, učitelja Jusufa Kurića, profesorice Elme Kelić, a u kreiranju rekvizita za multimedijalni program učešće su uzeli i nastavnica Samira Brkić, te nastavnik Nermin Habib.“ Dođite 07. maja u KSC Bugojno u 18 sati da zajedno izmaštamo kreativna djetinjstva i odrastanja u najbajkovitijem kutku na svijetu, u Klovnicinoj čitaonici.

Novum.ba

Vezano: