Katalog kulturno-historijskih dobara Kiseljaka

Udruženje građana "Intelekt" iz Kiseljaka realiziralo je još jedan važan projekt u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Riječ je o katalogu u kojem su opisana kulturno-historijska dobra Kiseljaka od prahistorijskog vremena do danas, uz značajne popratne dokumente i fotografije.

Ovo je veoma važno za Kiseljak budući da ranije nije bilo sličnih kataloga, u ovom obimu. Na katalogu je radila grupa ljudi u posljednjih nekoliko mjeseci, a posebnu pomoć pružio je magistar historije Zulum Haris, koji je i ranije istraživao kiseljački, kreševski i fojnički kraj. Katalozi su podijeljeni bibliotekama, institucijama predstavnicima kulturnog, političkog, vjerskog i društvenog života u Kiseljaku, a organizirano je i dijeljenje kataloga za građane i građanke koji su izrazili svoje zadovoljstvo što je urađena ovako važna stvar za Kiseljak. Cilj je da ovi katalozi ostanu kao trajni trag cjelokupnog kulturno-historijskog dobra koje se u Kiseljaku nakupljalo vijekovima, ali i kao dobra podloga za naučno-istraživačke radove koji bi se mogli raditi u budućnosti na ovu i slične teme.

"Zahvaljujemo se Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je finansijski podržalo i pomoglo realizaciju ovog važnog projekta za našu Općinu, jer bi bez njihove pomoći bilo teško sve ovo završiti. Izražavamo nadu da će projekt koristiti institucijama i građanima Kiseljaka i da će ostati kao trajni podsjetnik na svo bogatstvo koje imaju naša Općina, ali i Bosna i Hercegovina u cjelini", istakli su iz Udruženja građana "Intelekt".

Novum.ba

Vezano: