Zastupnici SDA i DF-a traže hitnu sjednicu Parlamenta BiH zbog napada na povratnike u RS-u

Zastupnici opozicije, SDA i DF-a, u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Marinku Čavari zahtjev za zakazivanje hitne sjednice Doma zbog učestalih napada na povratnike na području entiteta RS.

 

Traže da se razmatra Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH.

 

Kako su obrazložili, javnost u BiH gotovo svakodnevno svjedoči napadima na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, koji u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja s ciljem pritiska na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačko napuste svoje domove.

Ističu da je u proteklih nekoliko godina, prema zvaničnim evidencijama, zabilježeno čak 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u ovaj entitet. Napominju da su fizički napadi i prijetnje, napadi na vjerske objekte i provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi zabilježeni u gotovo svakom povratničkom mjestu u entitetu RS.

 

Predlažu da se usvoje zaključci kojima se najoštrije osuđuju napadi na povratnike u RS-u, zatim da se od vlasti entiteta RS, a posebno MUP-a RS-a, traži da efikasno zaštite povratnike od napada, umjesto tolerisanja, a ponekad i ohrabrivanja tih napada. Također, traže donošenje zaključka kojim se od visokog predstavnika u BiH traži da donese zakon kojim će se striktno provesti odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama, te da se u skladu s tim izvrši prijem većeg broja Bošnjaka i Hrvata u policijske strukture entiteta RS, odnosno Srba u strukture MUP-a FBiH i kantonalnih MUP-ova.

Od Vijeća ministara bi se predloženim zaključkom tražilo formiranje državnog fonda iz kojeg bi se u narednih pet godina stimulisao angažman policijskih službenika koji žive u FBiH, a rade u RS-u, odnosno policijskih službenika koji žive u RS-u, a rade u FBiH.

Novum.ba/Faktor 

Vezano: