Jedna od najzaraznijih bolesti eksplodirala u Evropi: Smrtnost je skočila za 40 posto

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na širenje krzamaka po dijelovima SAD-a i Evrope zbog sve češćeg nevakcinisanja djece.

Epidemija malih boginja, odnosno ospica ili krzamaka proglašena je u Rumuniji i dijelovima Bosne i Hercegovine, crveni alarm proglašen je i u Velikoj Britaniji. Kako procijepljenost pada, smrtnost od krzamaka u cijelom svijetu skočila je 40 posto prošle godine, prenose agencije. Epidemiolozi naglašavaju važnost primanja dvije doze vakcine protiv krzamaka, zaušnjaka i rubeole (MRP) za doživotnu zaštitu, poručujući da nikad nije kasno da se to nadoknadi.

Prošle godine u Srbiji je zabilježeno 47 oboljelih. Između 2016. i 2017. godine u Srbiji je bilo 5000 oboljelih, a čak petnaestero je umrlo, prema podacima iz "Batuta". Za zaštitu je nužno da 95 posto djece bude pokriveno vakcinom, a sve ispod toga može dovesti do izbijanja epidemije. U Srbiji je trenutno u nekim dijelovima procijepljenost tek na 60 posto ili čak i manje, piše Blic. Na nivou Evrope došlo je do skoka od 45 posto u broju zaraženih nakon što je broj vakcinisanih prvom dozom vakcine pao sa 96 na 93 posto. Epidemija je izvjesna ako roditelji nastavljaju izbjegavati vakcinisanje djece, rekao je dr. Konstantinidis za RTS.

 

Zbog porasta skepticizma prema vakcinama vraćaju se gotovo iskorijenjene bolesti: u Hrvatskoj je proglašena epidemija hripavca, u dijelovima BiH epidemija krzamaka, a sve je više oboljelih i u Srbiji, javlja Al Jazeera. Pitanje je kada će se i u kojem obimu javiti i druge bolesti koje bi se mogle spriječiti vakcinisanjem, upozorava epidemiolog Predrag Đurić (EPA).

Novum.ba

Vezano: