Na pomolu nova kriza, zastupnici HDZ BiH napustili sjednicu!

Parlament FBiH

Parlament FBiH

Klub zastupnika HDZBiH-HNS napustio je današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nakon što je većina poslanika izglasala da se u dnevni red uvrsti prijedlog SDP-ovog poslanika Damira Mašića "Zaključak o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH".

Razlog za ovaj potez je uvrštavanje SDP-ovog prijedloga u dnevni red.

Za je bilo 58 poslanika, suzdržanih pet, dok je 13 bilo protiv. Protiv su bili svi poslanici Kluba HDZBiH-HNS, kao i poslanik HDZ-a 1990. Za su bili poslanici SDP-a, DF-a, SBB-a, većine SDA i ostali. Suzdržani su bili sporadično iz SDA, SBiH-a, kao i Laburističke stranke.

- Imajući u vidu slovo i duh Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma i sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH broj U-5/98, za jasne odredbe Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koje definiraju odnos navedenog doma i Ustavnog suda, Klub zastupnika HDZBiH-HNS smatra da predloženi zaključak SDP-a ima za cilj nastavak daljnjeg procesa dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH, kazao je Jozo Bagarić, šef Kluba zastupnika HDZBiH-HNS, nakon čega su poslanici ovog kluba napustili zasjedanje.

Podršku im je dao poslanik HDZ-a 1990 Boro Krišto, koji je odmah za njima napustio sjednicu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić dao je petominutnu pauzu.

Podsjetimo, dnevni red današnjeg zasjedanja još nije u konačnici usvojen.

Vezano: