KUD "Izvor 08" cijelu deceniju se bori za očuvanje kulture i tradicije

 

U novogodišnjem intervjuu odlučili smo da izaberemo ljude i organizacije u općinama u SBK, koje imaju kontinuitet kvalitetnog rada. U Kiseljaku je brend jedan jedini-Sarajevski Kiseljak, mineralna voda poznata nadaleko i naširoko.
Poslije mineralne vode tu može da se nađe jedna od organizacija koja je često predstavljala Kiseljak po BiH i šire, a to je Kulturno-umjetničko društvo "Izvor 08" iz Kiseljaka. Ovom prilikom razgovarali smo sa Merhunisom Bejtić, koreografom narodnih plesova, pedagogom i predsjednicom KUD "Izvor 08" koja je tu od samih početaka. Posjetili smo je za vrijeme probe i rada sa djecom i mladima te se uvjerili koliko ljubavi je uloženo u ovaj, sada već, decenijski projekat..

 

Novum.ba: Kažite nam nešto ukratko o KUD "Izvor 08, ukoliko se uopće može kratko o nečemu što traje 10 godina..

Merhunisa Bejtić: KUD „ Izvor 08 „ Kiseljak je osnovano u februaru 2008 godine. Broji oko 130 aktivnih članova KUD-a. Do sada je Društvo djelovalo kroz dvije sekcije: dramsku i folklornu. Premijera dramske sekcije je bila na našoj godišnjici KUD-a, gdje su naši članovi imali cjelovečernji program. Imali smo dvije drame: „ Smrt Omera i Merime „ i „ Biro rada „, gdje je publika bila oduševljena. Tokom trajanja drame, u publici je bilo i suza ali i smijeha. Folklorna sekcija je naravno najaktivnija. Imamo članove od 4- 20 godina. Djeluje na dvije lokacije: u Kiseljaku te MZ Brestovsko. Od samog osnivanja, Društvo bilježi uspjehe na skoro svim poljima. Imamo nastupe na skoro svim smotrama folklora u BiH, na vjerskim, društvenim, kulturnim i političkim manifestacijama za koje dobijemo poziv, gostovanja izvan granica BiH, od kojih bi izdvojili gostovanje u; Makedoniji, Češkoj, Turskoj dva puta, Istanbul i Bursa. Posjedujemo osam koreografija, kao i autentične narodne nošnje za iste. Naš KUD je poznat i po najbolje organizovanim i najskupljim međunarodnim i internacionalnim smotrama folklora, te tako iza sebe imamo VII jako uspješnih smotri folklora. Obzirom na broj društava izvan naših granica, naše smotre su jako skupe ali i kvalitetne. To odgovorno tvrdim, jer nam se svake godine javljaju naši gosti te nas mole da ponovo učesvuju na našim smotrama.

 

Novum.ba: Osim rada sa djecom tu je i aktivan rad sa ženama. Pokrenuta je sekcija rekreativnog folklora, družite se, održavate tradiciju..?

Merhunisa Bejtić: Pored dječijeg i omladinskog ansambla, prije dvije godine, na inicijativu naših sugrađanki smo osnovali i grupu „ REKREATIVNI FOLKLOR ZA ŽENE „ gdje imamo članice od 30-70 godina., kojima je primarni cilj bio druženje, jer u Kiseljaku pored folklora, nema skoro nikakvih druženja za djecu kao ni za žene. Rekreativno druženje je preraslo u nešto mnogo veće. Naime, rekreativke sada igraju skoro sva narodna kola iz našeg KUD-a, pa čak imaju i jedan nastup iza sebe, na našoj ovogodišnjoj smotri folklora. Organizujemo često druženja i putovanja . U januaru mjesecu smo imali sijelo povodom pravljenja ćetenije, koje je bilo i više nego uspješno. Naravno, i ove 2018. god. planiramo isto. Pored igranja i druženja, sproveli smo jedan kurs sa našim rekreativkama; „Slikanje na aluminijskog foliji" koji su sve naše članice uspješno i završile te trenutno samostalno rade na izradi istih u prodajne svrhe. KUD "Izvor 08" svih ovih, skoro deset godina, ide naprijed. Evo posljednji primjer za to su naše članice koje su pomagale u Edukacijsko-rehabilitacionom centru "Duga" koji radi sa djecom sa posebnim potrebama. Dvije djevojke su pomogle da korisnici spreme folklornu koreografiju.

 

Novum.ba: Kakav je osjećaj kada pogledate iza sebe. Deset godina je prošlo, šta je sada KUD "Izvor 08"?!

Merhunisa Bejtić: Zaista se daleko čulo za naš KUD, zbog čega sam jako ponosna. Osjećaj je neopisiv kad pogledate unazad i vidite svih tih 10 godina djelovanja, putovanja, druženja, konstantno velik broj članova. Skoro da nemate kuću sa djecom u Kiseljaku iz koje bar jedno dijete nije bilo naš član, pa makar to bilo i na kratko. Naše udruženje je jedno od najstabilnijih u Kiseljaku, sa najdužom tradicijom, te konstantnim uspjehom i rastom broja članova. Cjelokupni taj uspjeh je zahvaljujući grupi mladih, visokoobrazovanih entuzijazista, koji su došli na ideju o osnivanju KUD-a u Kiseljaku, te se borili sve ove godine kako bi imali rezultat takav kakav jeste danas. Svjesni smo da bez dobrog i složnog Upravnog odbora nema uspjeha, te se ovom prilikom zahvaljujem svim dosadašnjim članovim UO KUD-a, koji su sve ove godine nesebično pružali pomoć za dobrobit KUD-a, naših članova kao i Općine Kiseljak.

 

Novum.ba: Kakva su iskustva sa Međunarodnih smotri folklora koje organizujete?

Merhunisa Bejtić: Iza nas imamo VII jako uspješnih smotri folklora, gdje smo pored gostiju i naših prijatelja iz BiH, imali goste iz: Hrvatske, Crne gore, Srbije, Makedonije, Bugarske, nekoliko društava iz Turske, Rusije, Azerbejđana i mnogih drugih. Naravno da smo kod publike naišli na oduševljenje i pozitivne komentare. Lijepo je imati u toku programa igre iz BiH, jer nam to i jeste cilj; očuvanje naše kulturne baštine, ali ne smijemo zaboraviti ni naše komšije iz drugih država. Lijepo je kad cjelokupni program osvježite s nekim drugim zvucima koji nisu sa naših prostora. Publici to odgovara. Pored toga, suradnja sa drugim Društvima, bez obzira odakle su, uvijek je dobrodošla i korisna.

 

Novum.ba: Vi ste koreograf, vođa ovih grupa, ali ujedno i pedagog. Na neki način treći roditelj djetetu. Kako je raditi sa djecom?

Merhunisa Bejtić: Rad sa djecom nije ni malo lagan. To razumiju samo oni koji rade ili su radili sa djecom. Susrećete se sa svim uzrastima djece: od 4-20 godina, prolazite s njima sve njihove faze odrastanja. Ko nema adekvatan pedagoški pristup sa djecom, svakako da ne može ni raditi s njima. Naravno, uvijek imate onih koji smatraju da to mogu odraditi, ali se kad tad itekako primijete posljedice toga. Bude tu svega na probama, putovanjima, nastupima. Smijeh, plač, suze, pa nekada i bolest su sastavni dijelovi naših putovanja.Sve su to naše „slatke muke„. Priznajem, nije jednostavno sjesti u autobus sa 50 djece i zaputiti se sam u Češku. Velika je to odgovornost. Mnogi su me pitali odakle mi hrabrost za to. Ali mi smo jedna dobra ekipa, fino odgojena. Imam dobru suradnju sa djecom i vjerujte da smijem u svakom momentu svugdje se zaputiti s njima...pa čak i sa manjim uzrastima. Kada volite ono što radite, gazite sve prepreke ispred sebe. Zamislite da je preko 1000 djece prošlo kroz sekcije KUD "Izvor 08" i da smo već nekoliko generacija ispratili na fakultete.

 

Novum.ba: Ipak ne može sve biti sjajno. Koji su osnovni problemi u radu?

Merhunisa Bejtić: U razgovoru sa kolegama, generalni problem predstavljaju finansije. Naš KUD ima jedan dodatni problem: prostor. Naime, skoro sva kulturno-umjetnička društva imaju svoje prostorije KUD-a besplatno, dok mi od samog osnivanja plačamo kiriju, te smo s toga prisiljeni imati probe samo jednom sedmično. Trenutno koristimo prostorije Vakufsko-administrativnog centra u Kiseljaku, i u O.Š. „ Kiseljak 1 „ u Brestovskom, te na obe lokacije plačamo kiriju. Za nas bi bila olakšavajuća okolnost kada bi imali svoje prostorije KUD-a. Nadamo se da će nam se ta želja i ispuniti u 2018. godini.

 

Novum.ba: Kako se prema Vama odnose privrednici iz Kiseljaka, ima li tu podrške, ima li pomoći od vladajućih struktura?

Merhunisa Bejtić: Generalno, na državnom nivou, podrška vlasti nije dovoljna za oblast kulture. „ Čovjek bez tradicije je poput stabla bez korijena „. Bosansko-hercegovačka kulturna baština je veoma bogata i smatram da bi se trebalo mnogo više ulagati u nju. Pored svih tih problema, naše Društvo se može pohvaliti dobrom suradnjom sa raznim ministarstvima, Javnim preduzećima, te mnogim drugim privrednicima, na čija smo razumijevanja često nailazili putem raznih projekata, u vidu sponzorstva. Apliciramo na sve Javne pozive, te uz dobro napisan projekat i kompletiranu dokumentaciju prolazimo na istim. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim našim dosadašnjim sponzorima: Općina Kiseljak, Općinski načelnik gdin. Mladen Mišurić – Ramljak, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Federalno ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarsvo raseljenih i izbjeglih osoba, J.P. „BH Pošta“, BH Telecom, d.o.o. Grakop d.o.o., Grawe d.o.o., BSO d.o.o., te mnogi drugi privrednici.

 

Novum.ba: Nešto za kraj?

Merhunisa Bejtić: Ovom prilikom želim da čestitam Novu godinu svim našim članovima, njihovim roditeljima, sugrađanima, sponzorima, prijateljima i kolegama.
SRETNA I USPJEŠNA NOVA 2018. GODINA.

 

 

novum.ba

Vezano: