Malo poznate činjenice o crtiću "Tom i Jerry"

Nestašni mačak Tom i miš Jerry nezaobilazni su u našim sjećanjima na djetinjstvo. Prije svih pokemona, teletabisa i digimona ovaj dvojac nas je uveseljavao i nasmijavao, ai danas kada ih vidimo na TV ekranu zaustavimo kanal i rado pogledamo ovaj crtani.

Donosimo vam neke od zanimljivosti vezanih za ovaj crtani film.

1. Crtani film "Tom i Jerry" počeo je sa prikazivanjem 40' godina prošlog stoljeća. Od tada do danas snimljeno je preko 160 epizoda.

2. 1975.godine snimljeno je nekoliko epizoda gdje su Tom i Jerry bili raja, skupa su rješavali misterije, borili se protiv "trećih lica" i sl. Fanovi se slažu da je odlično što ta idila nije potrajal i što su jedan drugom nastavili praviti smicalice.

3. Naziv crtanog filma je nastao po nazivu knjige "Život u Londonu" ili  "Avanture Jerryja H. i njegovog prijatelja K. Toma"

4. "Tom i Jerry" imaju svoj koktel koji se pravi u SAD-u tradicionalno za Božić od jaja i ruma. Recept je smislio pisac knjige "Život u Londonu" Pierce Egan.

5. Autore ovog crtanog filma, Wiliama Hana i Josepha Barberu MGM studio je želio otpustiti jer im se nije sviđao koncept "Tom i Jerryja". Međutim kada je crtani dobio Oscara 1941.godine saradnja je produžena

6. U posljednjoj epizodi Tom i Jerry zbog ljubavnih problema sjedaju na tračnice, razočarani u žiot, te mnogi ovo interpretiraju kao njihovo samoubistvo u posljednjoj epizodi.

7. 1960-ih godina Tom i Jerry je kreiran i u Čehoslovačkoj. Ukupno 13 epizoda je snimljeno u ovoj nekadašnjoj državi.

8. Osvojili su 7 Oskara, dok su nominovani 13 puta!

9. NASA je dva satelita  koji se "ganjaju" nazvala Tom i Jerry.

10.Ispočetka se Tom zvao Jasper, dok miš nije imao ime. Organizovano je takmičenje kako bi se "junacima" dala imena, a John Carr je predložio imena koja su osvojila svijet i dobio je-pedeset dolara!

11.Najduža epizoda je ona prva iz 40-ih godina prošlog stoljeća, a možete je pogledati ispod.

 

 

 

novum.ba

Vezano: