Paraolimpijski heroji:Oni pobjeđuju i kada im nedostaje više od dijela opreme

S ciljem stvaranja boljih uvjeta za sportiste sa invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekat i kampanja "Nisu mi rekli", čiji je pokretač Paraolimpijski komitet BiH a inicijator Azra Atagić-Ćatović, direktorica poslovnog portala Akta.ba.

U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportista: dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

                              "Nisu mi rekli da mi trebaju ruke da bih bio šampion!"

Kampanja prvenstveno prvenstveno promoviše sport za osobe sa invaliditetom kako bi se što više djece i mladih sa invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te najkvalitetnijim sportistima omogućilo da predstavljaju BiH na velikim međunarodnim takmičenjima. U Bosni i Hercegovini je do sada bila najzastupljenija sjedeća odbojka, međutim, značajno je da i drugi sportovi za sportiste sa invaliditetom dožive svoju ekspanziju.

Paraolimpijski komitet BiH je osnovan 1995. godine, te uveliko doprinosi resocijalizaciji velikog broja osoba sa invaliditetom koji dostojno reprezentovatuju našu zemlju na međunarodnim sportskim takmičenjima. Iste godine Paraolimpijski komitet priznat je od Internacionalnog Paraolimpijskog komiteta (IPC) I Evropskog paraolimpijskog komiteta (EPC).

Na osnovu izraženih želja i stvorenih mogućnosti pokrenute su aktivnosti na razvoju atletike,sjedeće odbojke,plivanje,streljaštva,košerke u kolicima,zimskih sportov,stonog tenisa…Vrlo brzo dostignut je zavidan nivo kvaliteta i već 1996 god. najbolji sportisti invalidi BIH uzeli su učešće na Paraolimpijskim igrama u SAD-u ATLANTA 1996. Na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine učestvovala su dvojica atletičara. Nakon toga slijedi formiranje i sportskih saveza za pojedine sportove kao i učešće na najznačajnijim međunarodnim sportskim takmičenjima. Broj učesnika na domaćim takmičenjima je svake godine bio sve veći,a na međunarodnim takmičenjima ostvareni su rezultati za divljenje.Reprezentacija naše zemlje u sjedećoj odbojci dvostruki je osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Atini 2000 i Londonu 2012,kao i srebrnih medalja u Sidneju 2004 i Pekingu 2008.Višestruki su osvajači svjetskih i evropskih medalja.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine po prvi put učestvovala na Zimskim paraolimpijskim igrama Vancouver, a već 2014 godine na Zimskim paraolimpijskim igrama u SOSHI 2014..U 2014.god pokrenut je proces preregistracije PKBIH, koji je trajao jako dugo pa je Paraolimpijski komitet BIH tek godinu dana kasnije i službeno dobio riješenje po kome je ovo udruženje jedina legitimna organizacija koja ispred Bosne i Hercegovine može predstavljati i promovisati paraolimpijski sport na Paraolimpijskim igrama i velikim međunarodnim takmičenjima.

Novum.ba

Vezano: