PREMIJERA : Dubioza kolektiv predstavlja 'Film za djecu i odrasle'

Foto (facebook)

Foto (facebook)

Jednom davno u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina u nesvakidašnjim vremenima i neobičnim uslovima, okupila se grupa mladih ljudi sa istom ambicijom i zajedničkim ciljem- nadjačati muzikom zvukove granata i sirena. Te ratne '93 . godine u prepunoj kino sali „29. novembar“ u Zenici svirali su za 1 kg brašna, 1kg šećera, 1l ulja i čokoladu po članu.

 

A 25 godina kasnije ..

Došlo je doba godine u kojem ptice selice kreću na jug, u kojem naše nane melju paprike za ajvar, a bend Dubioza kolektiv počinje sa snimanjem još jednog albuma.. Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija"...- rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledatelje u prvu dokumentarnu priču Dubioze kolektiv „Film za djecu i odrasle“.

 

Film donosi retrospektivu o nastanku i opstanku benda, njihovom razvojnom putu od Gluhog doba koji kasnije mijenja muzički izražaj i naziv benda u Gluho Doba Against Def Age – G.D.A.D.A i ujedinjenja sa Ornamentima do „Dubioze kolektiv, najpopularnijeg bh benda  koji svira širom svijeta.

Također, kroz brojne osvrte na prošlost, na ovaj način imamo priliku pobliže upoznati članove benda, vidjeti kako zapravo funkcionišu zajedno, ali i saznati detalje vezane za nastanak i snimanje posljednjeg albuma koji nosi naziv „Pjesmice za djecu i odrasle“, a koji ne spada pod „roditeljsku pažnju“ već se dapače preporučuje svim generacijskim uzrastima.

Ideja za film je nastala sasvim slučajno kada je snimljen video materijal o Deaf Bend Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im jednim dijelom bili inspiracija za album „Pjesmice za djecu i odrasle, te je zapravo režiser Midhat Mujkić prepoznao sjajnu priliku za snimanje dokumentarnog filma- „Film za djecu i odrasle“.

,„Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad“-rečenica je kojom završava svoju priču Brano Jakubović.

Za ovaj sjajan režiserski uradak zaslužan je Midhat Mujkić, montažer, fotograf i redatelj,a sound design potpisuje Brano Jakubović.

U filmu pričaju i pjevaju Dino Šaran, Haris Čustović, Jovo Jerković, Deaf Band Dlan, Eldar Stihomir Klepić. Admir Čika Gagara Čular, Irfan Ribić, Dječiji hor Pavarotti, Orhan Maslo Snimatelji Midhat Mujkić, Jasmin Omerika, Amel Đikoli

Fotografije : Milomir Kovačević Strašni, Morgan Sowden, Denis Baptiste, Aida Kalender, Aleksandar Zec

Video arhiva: BHRT, Federalna TV, HAYAT TV, FACE TV, Senad Hadžimusić Teno (SCH), FLASH PRODUCTION, KUD Baščaršija, Admir Švrakić

Novum.ba / A.D.

Vezano: