Lijepe vijesti za internet šopingholičare

Foto: unsplash

Foto: unsplash

Vijeće ministara BiH  nedavno je usvojilo Odluku o ostvarivanju prava na plaćanjeuvoznih i izvoznih dadžbina. U principu radi se o odluci da pošiljke sa robom koja je kupljena iz inostranstva u vrijednosti 300 KM, a dolazi poštom, neće biti podvrgnute procesu carinjenja.

Podsjećamo do sada se carina plaćala na robe u vrijednosti preko 50 KM, što je mnogim koji su kupovali preko internet servisa poput Amazna i E-baya, predstavljalo problem, jer se na vrijednost pošiljke dodavala i cijena poštarine, a nakon toga se pristupalo carinjenju. Također osim carinjenja bilo je potrebno platiti i taksu i PDV te je ukupni dodatni iznos na robu preko 50 KM iznosio 30% od ukupne cijene.

Tako je artikal koji je sa poštarinom vrijedio 100 KM, nakon procesa carinjenja iznosio cca 130 KM.

Također ovom Odlukom regulisano je i uvoženje robe ličnim automobilom ili na neki drugi način, a za vlastite potrebe gdje je granica 200 KM.

"Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja", rekli su iz Uprave za indirektno oporezivanje za klix.ba.

Također, iz Uprave za indirektno oporezivanje napomenuto je da će se kontrolisati dolazak paketa kako bi se utvrdilo da je roba koja je kupljena a dolazi u BIH namjenjena za vlastite potrebe, odnosno da nije namjenjena preprodaji u BIH.

novum.ba

Vezano: