Sastanak predstavnika federalne izvršne i zakonodavne vlasti

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je sastanak s predstavnicima federalne izvršne i zakonodavne vlasti na kojem je razgovarano o funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH.

Sastanku su između ostalih prisustvovlali potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica predsjednika Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara te predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić.

Imali smo veoma dobar sastanak na kojem smo analizirali ukupno stanje kako u Vladi tako i u oba doma Parlamenta. Napravili smo analizu novonastale situacije kao i svih dosadašnjih materijala koji su prispjeli za razmatranje. Zaključili smo da je neophodno da Federalno ministarstvo za bitanja boraca u saradnji s kantonalnim ministarstvima nastavi s razgovorima odnosno iznalaženje najboljeg rješenja i s dostavom materijala prema oba doma Parlamenta – izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić novinarima nakon sastanka.

Cilj sastanka je bio zajedničko traženje rješenja za prevazilaženje trenutnog zastoja u radu federalnih institucija, kako bi se stabiliziralo stanje u Federaciji BiH. Međusobno nerazumijevanje partnera u vlasti je rezultiralo zastojem reformskih procesa i stvaranjem nepovoljnog ambijenta za gospodarstvo, stoga je nužno tražiti način kako što prije nastaviti raditi na dobrobit svih. Odgovornost je na nama koji obnašamo javnu dužnost, da kompromisom dođemo do rješenja koje će pokrenuti procese s mrtve točke – naveo je u saopćenju nakon sastanka predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni za sedam dana, a do tada da se preciziraju stavovi i ponude konkretna rješenja za aktuelne probleme.

Novum.ba

Vezano: