Travnik i ove godine gasi rasvjetu na sat vremena u znak podrške zaštiti prirode

Foto: Mirsad Mujanović

Foto: Mirsad Mujanović

Obzirom da je naš zajednički dom-planeta Zemlja nažalost suočena sa različitim izazovima kliamtskih promjena i uništavanja biološke raznolikosti, najveći svjetski pokret za očuvanje planete usmjeren je na  razvijanje svijesti pojedinaca, ali i predstavnika nadležnih institucija da budu dio pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Stoga će i Općina Travnik, kao i prethodnih godina, i ove godine podržati projekat WWF, svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode, koja već 12. godina zaredom u cijelome svijetu organizuje „Sat za planetu Zemlju“. Inicijativa podrazumijeva da kućanstva i preduzeća, svi građani svijeta, 24. marta u 20:30 sati isključe svjetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i brojnim ekološkim problemima .

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Australiji 2006. godine, „Sat za planet Zemlju“ danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija, t eće ponovo i ovoga marta ujediniti milione ljudi širom svijeta s istim ciljem- zaštite i očuvanja našeg jedinog doma.

Kao izraz svoje podrške u Travniku, u centralnom dijelu gradske zone, u ovo vrijeme biće ugašena gradska rasvjeta.

Novum.ba

Vezano: