Održana prva samostalna izložba slika Roberta Jukića Sunarića

Mladi umjetnik po rođenju Travničanin, a po prebivalištu Vitežanin, prof. Roberto Jukić Sunarić sinoć je u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u okviru obilježavanja manifestacije „Dani općine Travnik 2018“ predstavio svoju prvu samostalnu izložbu slika pod nazivom „Akt-oblik i prostor“.

Pored brojnih učenika, koji su s nestrpljenjem čekali  izložbu, iako Sunarić kaže da nije otkrio datum izložbe, oni su to sami saznali i omiljenog profesora ugodno iznenadil, sinoć su brojni ljubitelji ove vrste umjetnosti uživali u razgledanju 16 izloženih djela.

Ovom prilikom zahvalnicu za učestvovanjei doprinos u obilježavanju manifestacije "Dani općine Travnik 2018" Robertu je uručila Aida Daul, sekretar Općine Travnik.

Aktovi mladog umjetnika odišu snagom sirovog slikarskog pristupa i napetosti ,koja je vješto prikrivena ugašenim tonovima smeđih, crnih i plavih nijansi.

Tematski izložba je vezana za motiv akta, a svi radovi su nastali tokom studija na satu večernjeg akta”, kazao je Sunarić, a na pitanje zašto akt, odgovara:

Puno više sam slobode osjećao na večernjem aktu, Umjetnost je najslobodnija aktivnost kojom se možemo bavit, samo je bitno ne izgubiti se u njoj i ne lutati, te zapravo pronaći sebe”.

Roberto kaže da ljubav prema slikanju gaji još od ranog djetinjstva, te je samo vremenom nadograđivao vještine i znanja. 2015.godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a trenutno je zaposlen kao professor i nastavnik likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” u Travniku.

Novum.ba

Vezano: