Svjetski dan epilepsije/Ljubičasti dan obilježen i u BiH

'Ljubičasti dan' ili Dan podrške oboljelima od epliepsije obilježava se 26.marta. Sve je krenulo 2008. godine, kada je jedna djevojčica Cassady Megan, oboljela od epilepsije, poželjela da joj cijeli jedan dan bude obojen u ljubičastu boju. Ona je uspjela da oboji cijeli svijet u ljubičasto 26. marta. Stotinu država, među kojima je i BiH, obilježavaju Dan podrške oboljelima od epilepsije, jer epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i stalno monitoriranje i praćenje pacijenta.

Pedijatrijska klinika i Institut za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta Sarajevu organizirali su edukativni skup pod nazivom "Dijete sa epilepsijom u vrtiću". Program je organiziran u cilju edukacije odgajatelja JU Djeca Sarajeva i privatnih predškolskih ustanova, koji se u svakodnevnom radu susreću sa djecom oboljelom od epilepsije.U okviru edukacije odgajateljicama su date informacije o postupanju u slučaju epileptičog napada kod djece.

Ljekari Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla, studenti, ali i kompanija „Bosnalijek“ su također na simboličan način obilježili ovaj dan, te na taj način iskazali svoju podršku osobama koje boluju od ove bolesti. Tom prilikom građanima su pojasnili šta je to epilepsija, te su na jednostavne načine pokušali ukazati na bitnost prve pomoći prilikom epileptičnog napada.

Epilepsija je najčešće hronično neurološko oboljenje a cilj Svjetskog dana epilepsije ili "Ljubičastog dana" je destigmatizacija epilepsije, podizanje svijesti o toj bolesti, te pokretanje različitih obrazovnih programa u cilju boljeg razumijevanja bolesti i davanje podrške oboljelim od epilepsije.

Novum

Vezano: