Danas potpisan sporazum o formiranju Upravnog odbora prvog regionalnog projekta 'Plava voda'

Danas su u zgradi Općine Travnik učesnici prvog regionalnog projekta u BiH - „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“, predstavnici Vlada SBK i ZDK, te načelnici Općina Travnik, Novi Travnik, Busovača i predstavnik Grada Zenice potpisali Sporazum o formiranju Upravnog odbora projekta, te usvojili poslovnik o radu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je ranije Prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope za finansiranje projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“, vrijednog 11 miliona eura.

„Ovo je jedan novi korak u implementaciji i realizaciji ovog važnog projekta za četiri općine, ali i dva kantona“, kazao je premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, a na pitanje kada se može očekivati početak radova, dodao je:

„Teško je precizirati u ovom trenutku, obzirom da sve prethodne aktivnosti treba usaglasiti, potpisati i finalizirati ugovore, raspisati javni poziv, pa tek onda slijedi procedura. Sretni bismo bili da krajem ljeta pokrenemo određene radove“.

Izgradnjom regionalnog vodovoda će biti osigurano kvalitetno rješenje za unapređenje vodosnabdijevanja i održivog korištenja i unapređenja turističke atrakcije u Travniku -izvorišta „Plava voda“, što će omogućiti zdravstveno ispravnu vodu za oko 250.000 stanovnika u četiri općine Federacije BiH. 

„Ovaj projekat je daleko najkompleksniji projekat koji se ikad provodio na ovom regionu,te je zapravo današnji dan jedan od bitnijih momenata", kazao je Ernad Granić direktor JP „Plava voda“, te dodao da je JP „Plava voda“ spremno za raspisivanje javnog konkursa za odabir izvođača radova i nadzora projketa, ali da je prije svega potrebno napraviti sve neophodne pripreme da bi se sredstva osigurala i implementirala na pravi način.

Prema riječima načelnika Općine Travnik, Admira Hadžiemrića, za Travnik je posebno bitno spomenuti da je ovim projektom predviđena vodozaštitna zona na cijelom prostoru koji gravitira Plavoj vodi, te da je najveći benifit što će se kroz ovaj projekat dobiti sredstva za rješavanje vodozaštitne zone,kanalizacionih sistema i svega onoga što se nalazi na tom prostoru. Također, kreditnim sredstvima će se konačno realizovati turističko uređenje vodotoka Plave vode .

Dobijamo i grant sredstva za saniranje i vodovodne mreže jer grad Travnik ima veliki problem sa gubicima, rješavamo vodozaštitu izvorišta, turističko uređenje Plave vode i vodosnadbjevanje, ali i i kvalitet vode koju pijemo", kazao je Hadžiemrić, te naglasio da je benefit također što Travnik ne učestvuje u povratu ovih kreditnih sredstava, kao druge općine.

Novum.ba

Vezano: