Dekorativni cvijet koji je najljepši vjesnik proljeća

Cica mace su jedan od naljepših vjesnika proljeća. Radi se o granama vrbe ive (lat. Salix caprea), bjelogorične vrsta drveća iz porodice vrba. Cica mace se često koriste u dekorativnim aranžmanima a dobile su ime po čupavom obliku pupoljaka koji podsjećaju na malene mace.

Često se u domovima postavljaju u visoku staklenu vazu a od njih se mogu isplesti i dekorativni vjenčići za ulazna vrata, stolove ili zidove. Veoma su lake za održavanje i mogu se sačuvati veoma dugo da ne uvenu ako se pravilno tretiraju.

Cica mace proizvode svoje prepoznatljive pupoljke tokom zime ili proljeća. Ponekad se pojavljuju već u februaru a nekad tek krajem maja.

Kako biste ih duže očuvali čuvajte ih na hladnom i suvom mjestu. Ako ih želite isušiti idealno bi bilo da ih ostavite u nekom ormaru ili zamračenoj sobi zato što tada neće biti toliko u kontaktu sa sunčevim svjetlom. Bilo bi dobro da ih objesite od vrata ili zid kako biste spriječili bilo kakva potencijalna oštećenja tokom sušenja a možete ih postaviti na neku policu ili drugu površinu koju nećete koristiti jedan duži vremenski period.

Znaćete da su se konačno osušile kada postanu krute i lako lomljive.

Novum.ba

Vezano: