U Travniku nizom zanimljivih i korisnih sadržaja obilježen 'Svjetski dan zdravlja'

Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svakog 07. aprila počevši od 1950.godine obilježava se Svjetski dan zdravlja, kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje, a ovogodišnja parola je bila „Univerzalna zdravstvena zaštita- svatko, svugdje.“

Svoj doprinos kao i prethodnih godina i ove godine, tradicionalno su obilježavanjem ovog značajnog datuma dali i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB sa svojim partnerima, koji su pod sponzorstvom Pharmamed d. o. o. ,  Dm cosmetics marketa i Općine Travnik danas na Centralnom trgu nizom zajedničkih različith aktivnosti građanima ukazali na važnost očuvanja zdravlja.

                                   Mr.sci.dr. Amra Mehmedbegović-Živanović

Ovo je prilika kada se pozivaju i prozivaju vlade, nadležne organizacije i institucije da učine maksimalne napore kako bi zdravstvenu zaštitu učinili dostupnom i kvalitetnom, a današnji moto ustvari ukazuje na to da preko polovine svjetskog stanovništva nema pravo pristupa zdravstvenoj zaštiti zato što ili je skupa,  ili su siromašni,  ili je uopšte zdravstvena zaštita nedostupna, kazala je za portal Novum.ba mr.sci.dr. Amra Mehmedbegović-Živanović, specijalista socijalne medicine i organizacije zdravstva, te dodala da su odlučili sa svojim partnerima učiniti i neki dodatni korak kako bi građanima ponudili mogućnosti da ipak izaberu zdravlje.

Brojni građani su danas iskoristili predivan proljetni dan te potpuno besplatno provjerili određene zdravstvene parametre, kao što je krvni pritisak, tjelesna visina i težina, šećer u krvi, spirometija pluća i mjerenje minerala, te dobili korisne stručne savjete od zdravstvenih profesionalaca.

Učesnici koji su se pridružili ovoj manifestaciji su: Sportski savez SBK/KSB, Centar za edukaciju mladih, Bolnica za plućne bolesti, Centar za mentalno zdravlje Travnik, Udruženje oboljelih od dijabetesa, Udruženje oboljelih od malignih bolesti, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB, Udruženje za sport i rekreaciju ''Zumba sa Ivanom''.

Novum.ba

Vezano: