Holandija uzgojem spašava bosanskog brdskog konja

Foto: screenshot

Foto: screenshot

Tim eksperata iz Australije, Holandije i Slovenije otkrio da je bosanski brdski konj svojevrsni nasljednik drevnih konjskih pasmina, odnosno da posjeduje njihove osobine, dvije članice ovog ekspertnog tima odlučile su početi sa uzgojem Bosanskog brdskog konja u Holadniji piše Anadolu Agency.

Iz Slovenije su dopremili šest grla, te se počinje sa planskim uzgojem i očuvanjem ove plemenite vrste.

"Iako nisam imao namjeru prodavati konje, jer mi se broj koji sam imao uklapao u moj uzgojni program, na insistiranje Zefanje Vermeulen i Tanje de Bode morao sam im dati dvije rasplodne kobile, jednog pastuhića i jedno žensko ždrijebe, više nismo mogli naći ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Međutim to je za njih bilo nedovoljno pa su kupile i dva kastrata od slovenačkih uzgajivača. Sve konje su odmah odvezle u Holandiju", rekao je za Anadolu Agency Anton Dolinšek, predsjednik udruženja i vlasnik ergele "Planido".

Zbog nemara bh. vlasti, uzgajivača i stočara ova pasmina bila je praktično pred nestankom, a sada se broj zemalja u kojima se bosanski brdski konj uzgaja povećao.

Uskoro se planira i održavanje okruglih stolova, odnosno naučnih skupova o bosanskom brdskom konju, a u 2018. godini, zbog povećanog interesa za našu pasminu konja, očekuje se i ekspanzija broja grla u svijetu.

Bosanski brdski konj poznat je kao izdržljiv konj, koji je otporan na bolesti, a radi se o inteligentnoj životinji koju stručnjaci preporučuju za početnike u jahanju i uzgoju konja.

Novum.ba/Anadolu Agency

Vezano: