Pet vrsta voća koje trebate jesti u aprilu

Donosimo vam pet vrsta voća koje definitivno trebate ubaciti u svoju svakodnevnu ishranu tokom aprila.

Banane

Ovo tropsko voće svima je favorit, a zanimljivo je da su one u stvari klasifikovane kao ljekovita biljka. One su odličan izbor kalijuma koji ja vitalan u zaštiti srca i vena. One su i veoma efektan probiotik i povećavaju sposobnost organizma da absorbuje kalcijum. Osim toga one povećavaju nivo dopamina, norepinefrina i serotonina- hemikalija u mozgu koje su važne u borbi protiv depresije.

Narandže

Narandže su jedan od najvažnijih izvora vitamina C i vrlo su važne zbog razoružavanja slobodnih radikala. Na ovaj način se štite ćelije u organizumu i održava cjelokupan imunološki sistem. Narandže sadrže snažnu flavonoidnu molekulu koja se zove herperidin i za koju su istraživanja pokazala da snižava nivo holesterola u krvi kao i krvni pritisak. Bijeli omotač oko sočne unutrašnjosti narandže sadrži velike količine ove molekule tako da ga nipošto ne treba guliti već jesti zajedno sa ostatkom narandže. Narandža je između ostalog dobar dodatak za vašu jutarnju dozu ovsene kaše a možete ju jesti i sami ili u voćnoj salati.

Kupine

Kupine dolaze u raznim varijantama od kojih je najpoznatija crvena. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kupina može pomoći u prevenciji raznih bolesti tako što se inhibiraju abnormalne podjele ćelija. Ono su i bogat izvor flavonoida kvercetina i galske

Kivi

Ovaj voćka bogatija je vitaminom C čak i od narandže. Osim toga sadrži i vitamin E i čitav niz različitih polifenola koji pružaju visok nivo zaštite antioksidacione zaštite za organizam. Vlakna, kalijum, magnezijum i cink samo su neki od vrlo korisnih sastojaka koje ova izuzetno hranjiva voćka sadržava. Ukoliko redovno konzumirate kivi pozitivno utičete na zdravlje kose, kože i noktiju.

Nar

Nar ima veće količine vitamina C i kalijuma a manje kalorija od većine drugih voćki. Jedna porcija sadrži skoro 50% ukupne dnevne potrebe za vitaminom C kao i razne vrlo korisne polifenole koji mogu pomoći u borbi protiv raka.

 

Novum.ba

Vezano: