FOTO/ Svečani defile maturanta Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Večeras je tradicionalnim defileom kroz grad Travnik, 87 maturanata 251. generacije Elči Ibrahim-pašine medrese simbolično najavilo kraj svog školovanja u ovoj značajnoj bh. školskoj ustanovi.

Krenuvši ispred zgrade Elči Ibrahim-pašine medrese, duga maturantska povorka je uz brojne prijatelje, prolaznike i članove porodice prodefilirala glavnom travničkom ulicom- Bosanskom.

Učenici završnog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese večeras su prvi travnički ovogodišnji maturanti koji su tradicionalno prošetali gradom, a u narednom periodu će i učenici drugih srednjih škola na području općine Travnik  također,  na ovaj jedinstven  i prepoznatljiv način ozvaničiti kraj svog srednjoškolskog obrazovanja.

Sutra, 14.04. u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u 13:30 sati će kao i prethodnih godina biti upriličena svečana akademija, na kojoj će se pored direktora i predstavnika ove srednjoškolske ustanove obratiti i izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, mostarski muftija Salem ef. Dedović. Ovom prilikom će uz brojne prigodne kulturne i vjerske sadržaje razrednici pročitati imena i prezimena svih maturanata, te proglasiti najbolju učenicu i najboljeg učenika.

Ova školska ustanova se višenamjenski koristila kroz različite vremenske tokove, ali je kao respektabilno prosvjetno žarište odnjegovala brojne generacije vjerskih učenjaka, te je i danas vrlo često stjecište brojnih vjerskih i kulturnih događaja.

Redakcija portala Novum.ba svim maturantima čestita na uspješno okončanom srednjoškolskom obrazovanju !

Novum.ba

Vezano: