Petnaestogodišnji Armin Šetić napisao knjigu o ženskoj vladavini

Ništa neobično nema u tome kada neko objavi knjigu, no kada to objavi jedan petnaestogodišnjak i to knjigu o zaboravljenom dijelu bogate historije Osmanskog carstva – e, to je onda zaista vrijedno spomena i hvale.

Armin Šetić je petnaestogodišnjak koji pohađa drugi razred Četvrte gimnazije Ilidža. Za portal Radiosarajevo.ba navodi kako je od malena uživao u čitanju, gledanju i slušanju o nekim davnim vremenima, te se iz toga rodila ljubav prema historiji.

„Iz historije zapravo potiče moja ljubav prema čitanju. Intenzivnije sam počeo čitati u osmom razredu osnovne škole, jedna od knjiga koja me se posebno dojmila je bila knjiga o carici Katarini II Velikoj“, govori Armin.

Armin je napisao knjigu Gazija koja kazuje o ženskom sultanatu, vremenu kada su žene, majke i sestre sultana bitno utjecale na politiku velike države.

„Glavni lik moje knjige jeste Sarašahuban Hatidže Safije sultanija, sestra sultana Ahmeda I koji je vladao u 17. stoljeću. U periodu kada su žene vladale Osmanskim carstvom – tamo je bilo nestabilno i bilo je puno buna“, govori mladi spisatelj, zaljubljenik u historiju.

Navodi da to stoljeće nije toliko istraženo i baš zbog je počeo više istraživati, naišao je na fascinantne podatke i izvore koji su ga inspirirali da napiše knjigu o ženskoj vladavini u tom dobu:

„Tada je prvi put u osmanskoj historiji jedna žena, a to je bila Mahpejker Kosem sultanija, proglasila sebe dva puta regentom maloljetnog sultana, prvo u ime svoga sina, a zatim u ime svoga unuka, te vladala nekoliko godina kao pravi sultan održavši ravnotežu u carstvu vođenjem politike. Interesantna je ta činjenica da je Osmansko carstvo počelo stvarati diplomatske odnose s europskim zemljama baš zahvaljujući sultanijama, pogotovo majkama i ženama sultana koje su porijeklom često bile Europljanke.“

Na pitanje koji su mu najdraži likovi u knjizi koju je „ispisao svojim perom“, mladi spisatelj govori:

„Dva omiljena lika u mojoj knjizi definitivno su Sarašahuban Hatidže Safije sultanija i Mahpejker Kosem sultanija, dvije žene koje su uspješno održale teret carstva na svojim plećima, vladale velikom državom te bile izuzetne u diplomatiji, ali činjenica koja me još više oduševljava jeste koliko je tim ženama bio bitan sultanat da su se zbog njega znale odricati i vlastite djece.“

Armin je knjigu u naletu inspiracije napisao za samo dva mjeseca, a za izdavanje knjige ohrabrila ga je porodica:

„Moja porodica i moji prijatelji su moja najveća podrška, a najbolji kritičari djela bili su moji recenzenti, a zatim otac i stric koji su bili među prvim čitačima moga djela.“

Navodi da je fantastičan osjećaj držati svoju knjigu u rukama i da je taj prvi trenutak za njega predstavljao momenat kada je zapravo pobijedio svoje strahove.

Promocija knjige Gazija bit će održana 20. septembra u Četvrtoj gimnaziji Ilidža u 18 sati, a u Općini Stari Grad 27. septembra u 18 sati. Oni koji su čuli ovog dječaka kako srčano priča o svojoj knjizi, kao i fantastične kritike o ovom djelu – govore samo jedno – nabavite svoj primjerak!

Novum.ba/Radiosarajevo.ba

Vezano: