10 glavnih simptoma raka, ne ignorišite ih/Otkrijte bolest na vrijeme!

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Pronađeni su novi lijekovi koji pomažu u kontrolisanju onih bolesti koje su nekada bile vrlo ozbiljne, pa čak i uzrokovale smrt.

Uprkos medicinskom napretku, prevencija je ključna za održavanje  zdravlja i za ranu borbu protiv bolesti.

Rak, bolest koja plaši moge ljude, može biti izliječiva ako se rano otkrije.

Moramo uvijek biti budni jer postoje različiti simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu i da bi trebalo da potražimo pomoć ljekara.

Budući da rak može napasti razne dijelove tijela, važno je obratiti pažnju na tijelo. Donosimo 10 vrlo važnih simptoma raka:

Uporni kašalj

Uporni kašalj može biti znak alergije, ali kada ne prestaje trebalo bi se posavjetovati sa stručnjakom.

Čak i nepušači mogu postati žrtve raka pluća i ostalih plućnih bolesti. Tereza Bartolomejev Bevers, šefica odjheljenja u "Anderson Cancer Center" rekla je da u većini slučajeva „kašljanje ne znači rak, ali da se učestali kašalj mora analizirati jer može biti simptom raka pluća.“

Gubitak kilograma bez dijete

Iako je gubitak kilograma san mnogih žena,  ako se događa u vremenu kada vi niste na dijeti, tada može biti indikator bolesti. Pripazite i na iznenadno debljanje i dobijanje kilograma.

Učestali bolovi u zglobovima

Bol u zglobovima jedan je od simptoma raka kostiju, bila ta bol učestala ili ne. Ako imate glavobolje to ne znači da imate tumor na mozgu, ali je uvijek dobro posjetiti doktora. Rak jajnika se često dijagnostikuje nakon učestale boli u području stomaka i maternice. A rak pluća može biti uočen zbog boli u grudima.

Neobjašnjiv umor

Ako ste jako umorni, a za to ne postoji nikakvo logično objašnjenje to može biti simptom leukemije, raka krvi. Možete spasiti život ako pripazite na slične promjene na vašem tijelu.

Žutica

Kada se žutica, žuta koža koja se često javlja kod novorođenčadi, pojavi kod odraslih osoba, to može biti znak problema s jetrom, uključujući i rak.

Tamne mrlje i pege koje mijenjaju boju i veličinu

Nikada nije loša ideja povremeno provjeravati madeže i pjege. Ujedno, sve nove tamne mrlje i pjege na koži treba pregledati. Rak kože se može uočiti na vrijeme upravo zbog takvih mrlja.

Novum.ba

Vezano: