Haag/Učenicima iz Jajca bit će uručena nagrada Max van der Stoel

Visoki povjerenik OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok uručit će 9. novembra u Haagu nagradu Max van der Stoel učenicima srednje škole iz Jajca.

Srednjoškolci iz Jajca odabrani su kao dobitnici nagrade za 2018. godinu, zbog istrajnog suprotstavljanja odluci kantonalnih vlasti o osnivanju nove jednonacionalne škole kojom bi došlo do produbljivanja podjele učenika na nacionalnoj osnovi, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju ove odluke, članovi žirija za dodjelu ove nagrade odali su priznanje za istrajnost, moralni autoritet i hrabrost učenika te prepoznali potrebu njegovanja njihove težnje za inkluzivnim i kvalitetnijim obrazovanjem.

Uz svečanost dodjele nagrada, bit će organizirana i izložba fotografija kojom se obilježava 25 godina rada HCNM-a u prostoru Atrija Vijećnice grada Haga od 12. novembra do 1. decembra, a ulaz na izložbu je besplatan.

Nagradu koja nosi ime holandskog državnika i prvog visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine Maxa van der Stoela uspostavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Holandije 2001. godine i dodjeljuje se svake dvije godine kao priznanje postignućima u cilju promoviranja integracije i društvene kohezije u državama članicama OSCE-a.

Novum.ba

Vezano: